Kusý: Za opozíciou stojí väčšia sila, ako si Fico i Gašparovič mysleli

Víťazstvo Ivana Gašparoviča v prezidentských voľbách nebolo jednoznačné a presvedčivé, myslí si politológ Miroslav Kusý. Poukazuje na to, že aj napriek využitiu síl vládnej koalície a neférových prostriedkov ako maďarská karta získala Radičová podľa neoficiálnych výsledkov 44,47 percent hlasov, volilo ju takmer milión občanov.

05.04.2009 07:43 , aktualizované: 10:22
voľby, prezident, Gašparovič, štáb Foto:
Zľava: Predseda vlády Robert Fico, prezident Ivan Gašparovič a predseda parlamentu Pavol Paška po zverejnení neoficiálnych výsledkov druhého kola volieb prezidenta vo volebnej centrále.
debata

„Svedčí to o tom, že za opozíciou stojí väčšia sila než vládna koalícia a pán Fico predpokladal. Takže pre neho je to istým spôsobom varovanie, že s touto silou musí počítať vážnejšie než doteraz,“ uviedol Kusý. Politológ očakával tesnejší rozdiel medzi kandidátmi, ale aj jedenásťpercentný Gašparovičov náskok považuje za dostatočný ukazovateľ vyrovnaného súboja. 

SLEDUJTE ONLINE – voľby minútu po minúte a volebné komentáre

SKDÚ by mohla využiť Radičovej úspech z prezidentských volieb v parlamentných voľbách. Eduard Kukan v noci uviedol, že si ju nevie predstaviť na čele SDKÚ. Myslí si to aj Kusý. „Ťažko povedať, či práve miesto šéfa strany by bolo pre pani Radičovú to miesto ideálne, či by sa tým najlepšie využil ten potenciál. Možno že urobiť z nej volebného lídra je stratégia politicky šťastná, na tomto poste môže zohrať pozitívnu úlohu pri budúcich voľbách,“ tvrdí Kusý. Aktuálna situácia vo vnútri SDKÚ podľa neho naznačuje, že predseda strany Mikuláš Dzurinda má svoje zázemie a že túto situáciu nehodlá on ani vedenie zmeniť.

Gašparovič nebude nadstranícky, morálne prehral, tvrdí Mesežnikov

Novozvolený prezident Ivan Gašparovič nebude nadstraníckou hlavou štátu, tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho Gašparovič prehral voľby v morálnej rovine. „Akceptoval metódy, ktoré nemajú nič spoločné s férovým zápasom,“ povedal.

De facto akceptoval podvrhy, ktoré vypracovali strany, ktoré ho podporovali a dosť vsadil na rozdeľovanie občanov, na Slovákov a Maďarov, na žijúcich v hlavnom meste, vo väčších sídlach a vo zvyšku krajiny," dodal Mesežnikov. Za zlé považuje, že voľby umožnili víťaziť aj podpásovými metódami. 

Podľa Mesežnikova Gašparovič pred druhým kolom volieb dal jasne najavo, že je v službách dvoch vládnych strán Smer a SNS, ktoré podporovali jeho opätovnú kandidatúru. Podľa neho všetci občania sa nemusia stotožniť s tým, že hlavou štátu bude opäť Gašparovič. Tvrdí, že ho diskvalifikovalo zneužitie maďarskej karty vo volebnej kampani. „Nemôže byť vnímaný maďarskými občanmi ako prezident, ktorý reálne zastupuje ich záujmy,“ dodal politológ. 

Öllös: Gašparovičova negatívna kampaň bude pokračovať

Prezident Ivan Gašparovič úspešne obhájil svoju funkciu, ale spokojná môže byť aj Iveta Radičová, keďže rozdiel medzi ňou a protikandidátom bol v porovnaní s predvolebnými prieskumami omnoho menší, povedal politológ László Öllös. „Čo sa týka budúcnosti, metódy, ktoré boli použité v terajšej kampani, sa budú opakovať – to bude znamenať dosť veľký problém na Slovensku,“ zhodnotil Öllös.

Podľa neho bude pokračovať negatívna Gašparovičova kampaň, „čiže šírenie lživých informácií, ktoré nie sú pravdivé a bude sa používať aj maďarská karta“. Öllös kritizuje prezidentov prístup k médiám, keďže do svojej centrály v sobotu nevpustil redaktorov Nového času a Týždňa. Politik musí akceptovať aj takú tlač, ktorá je voči nemu kritická, dodáva.

Po sobotňajších prezidentských voľbách sa podľa Öllösa prejaví užšia spolupráca so Smerom. Tieto ambície novozvoleného prezidenta odhalili médiá už tesne pred voľbami a voliči to neodmietli. „Prezident pôsobil ako súčasť vlády a vlastne ako stranícky prezident, takže voliči na Slovensku to prijali a bude to taký prezident,“ dodal Öllös. Slabiny Radičovej kampane vidí politológ v dvoch momentoch. Keď proti nej vytiahli maďarskú kartu, urobila chybu, že netematizovala nič, čo by pre ňu bolo výhodnejšie. V posledných televíznych diskusiách zároveň nebola dostatočne energická, ale pasívna. Rovnako v debatách do veľkej miery prenechala priestor Ivanovi Gašparovičovi a nepriniesla vlastné témy.

Prezidentské voľby vyhral Ivan Gašparovič, ktorý v druhom kole získal 55,73 percenta hlasov, volilo ho 1 234 787 ľudí. Opozičná kandidátka Iveta Radičová presvedčila 44,47 percenta vo­ličov, na hlasovacích lístkoch ju zaškrtlo 988 808 ľudí.

debata chyba