SNS je hrdá, že pomohla otvoriť Slovákom oči, Csáky hrozí úniou

SNS je spokojná s víťazstvom súčasnej hlavy štátu Ivana Gašparoviča v prezidentských voľbách. Ako uviedol vo svojom stanovisku predseda strany Ján Slota, naplnili sa jeho prognózy o tom, že spoločný kandidát strán SMER a SNS Gašparovič vyhrá jednoznačne a s výrazným náskokom, ako aj o tom, že volebná účasť bude vyššia ako 50 percent. Práve Gašparovič je podľa Slotu dôstojným garantom ochrany národno-štátnych záujmov Slovenskej republiky.

05.04.2009 13:14 , aktualizované: 14:57
Ján Slota Foto:
Šéf národniarov Ján Slota.
debata

„Slovensko v týchto voľbách dokázalo zvíťaziť nad lžou a pokrytectvom. SNS je hrdá, že v druhom kole volieb jednoznačne kritickým pohľadom a svojou aktivitou po celej krajine zobudila voličov. Otvorila im oči v kampani pani Radičovej, výdatne podporovanej aj maďarskými médiami, kde na jej podporu otvorene vystupoval aj predseda SMK,“ uviedol vo svojom stanovisku.

DISKUSIA: Ako hodnotíte výsledok prezidentských volieb?

Rovnako spokojná s výsledkom volieb hlavy štátu a volebnou účasťou je aj prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Ako pre agentúru SITA povedala, víťazstvo Gašparoviča je aj víťazstvom politických strán, ktoré ho podporujú. Nejde však podľa nej len o prezidentské voľby, ale o ďalšie smerovanie Slovenska.

Ako Belousovová tiež uviedla, súboj Gašparoviča a Radičovej nepovažuje za vyrovnaný. „Kampaň bola ťažká, pretože Gašparovič a všetci sme čelili útokom zo strany médií a masívnej kampani Radičovej, do ktorej vynaložila obrovské finančné prostriedky. Mňa bude zaujímať ich pôvod, pretože určite bol prekročený limit,“ povedala. Ako dodala, teší ju, že občania nepodľahli tomuto „vymieľaniu mozgu“.

To SMK rozdelila Slovensko na etnickom princípe, povedal Zala

Ak niekto rozdelil Slovensko na etnickom princípe, tak je to Strana maďarskej koalície. V diskusnej relácie TV Markíza Na telo to dnes povedal poslanec NR SR  Boris Zala (Smer-SD). Podľa neho vytiahla v prezidentských voľbách maďarskú kartu práve SMK. „Vy túto kartu zneužívate od začiatku SMK, to je vaša politika a keď niekto na to poukáže, tak vy tvrdíte, že ten druhý používa maďarskú kartu. Ivan Gašparovič maďarskú kartu ako osoba nikdy nepoužíval,“ uviedol Zala a SMK označil za pozostatok 19. storočia.

Csáky: Gašparovič vyhral nečestne, všimnú si to aj v EÚ

Za neférovú označil po Mikulášovi Dzurindovi prezidentskú kampaň aj šéf SMK Pál Csáky. Spôsob, akým Ivan Gašparovič triumfoval, si podľa neho všimnú aj v Európskej únii. „Slovensko nedalo o sebe dobrý obraz. Výsledky musíme rešpektovať a budeme rešpektovať, no postup, akým boli dosiahnuté, je neprijateľný vo vyspelej demokratickej spoločnosti,“ povedal tesne po zverejnení výsledkov v štábe Ivety Radičovej.

Príčiny neúspechu však hľadal aj v samotnej opozičnej kandidátke. „Nevyšla jej nekonfliktná taktika pred 2. kolom,“ vy­rukoval s tým, že Radičová ako sociologička mala lepšie poznať stav slovenskej spoločnosti. „Vyčítať jej ale nič nebudem. To, že musela čeliť zákerným a podpásovým úderom, nesvedčí o problémoch jej osoby, ale o zákernosti súpera, ktorý vyhral nečestným spôsobom,“ uzavrel.

Kompletné výsledky II. kola prezidentských vo­lieb

debata chyba