Bugár: Opozícia má väčšiu podporu, ako sa zdá

Vďaka Ivete Radičovej opozícia po dlhom čase okúsila, ako chutí úspech. Či ju opoziční lídri zapoja aj do najvyššej politiky, je však otázne. O vyhliadkach opozície hovorí bývalý šéf SMK Béla Bugár.

05.04.2009 18:32 , aktualizované: 06.04.2009 07:11
Bugár, Radičová Foto:
Do volebného štábu prišiel Ivetu Radičovú podporiť aj bývalý líder SMK Béla Bugár.
debata

Vďaka Ivete Radičovej opozícia po dlhom čase okúsila, ako chutí úspech. Či ju opoziční lídri zapoja aj do najvyššej politiky, je však otázne. O vyhliadkach opozície hovorí bývalý šéf SMK Béla Bugár.

Mala by sa Iveta Radičová stať novou šéfkou opozície?

Nemyslím si, že toto je momentálne to najdôležitejšie, čo by sme mali riešiť. Dôležité je ponaučenie, že ak sa nájde správny cieľ a opozičné strany sa spoja, spolupráca funguje. Samozrejme, Iveta Radičová vie spájať opozíciu, a to je dobrá správa.

Ako naloží opozícia s voličskou podporou pre Radičovú v parlamentných voľbách v roku 2010?

Ako som povedal, správne ciele a spojenie opozície vedia mobilizovať voličov. Aj keď nie v takej miere, ako by sme si boli želali. Podpora skoro milióna voličov hovorí, že prieskumy verejnej mienky nie sú celkom presné. Na jednej strane dávajú takmer 50 percent Smeru, ktorý má v koalícii aj ďalšie strany, a v týchto voľbách bol rozdiel iba 11-percentný. Opozičná politika má podporu.

Akú úlohu v nej bude hrať Iveta Radičová? Naznačila niečo o novom začiatku.

Nový začiatok áno. Ale aký, to musí povedať ona sama.

Prezidentské voľby teda potvrdili, že opozičné strany by mali ísť do parlamentných volieb spolu?

O tom nehovorím. Spolu by to bolo riskantné. Aj preto, ako v týchto voľbách podporovatelia pána prezidenta špinavo využili maďarskú kartu. To by poškodilo slovenským opozičným stranám.

Aký je teda váš recept na spoluprácu opozície, ak nemá v parlamentných voľbách na budúci rok pohorieť?

Aj skúsenosť z týchto volieb hovorí – okrem toho, že opozičné strany musia spolupracovať – že treba nájsť správne tváre.

Teda generačná výmena vo vedení opozičných strán?

K tomu by mala smerovať každá politická strana. Pred dvoma rokmi, keď zvolil snem SMK Pála Csákyho za predsedu, som naznačil, že kandidujem len na štyri roky, lebo si myslím, že treba hľadať nové tváre. Už by bolo načase, aby po 20 rokoch aj iní skúsili, čo to je robiť politiku. Či niekto chce, alebo nie, čaká to každú politickú stranu.

Čiže aj SDKÚ by podľa vás mala uvažovať o zmene. KDH už na ceste k výmene lídra je, hoci Ján Figeľ nie je celkom nová tvár.

To je vnútorná vec každej politickej strany. Nemôžem diktovať ani SMK, môžem len povedať svoj názor, že aj tam treba určitú výmenu. Iným stranám by som nemal posielať posolstvá. Predpokladám, že ony vedia, že niečo robiť musia. Ak chcú byť vo voľbách o rok úspešnejšie, treba ponúknuť aj nové tváre, aj určité alternatívy robenia politiky.

Majú vôbec SMK, SDKÚ a KDH také nové tváre?

Myslím si, že áno. Nemusia to byť výlučne len noví mladí ľudia, ale aj takí. Mám na mysli najmä ľudí, čo majú skúsenosti a doteraz v špičke zapojení neboli. A majú na to. Len podaktorí nechcú ísť do jamy levovej.

Aká je vaša odpoveď pre tú časť SMK, ktorá hovorí, že by ste sa mali vrátiť do vedenia?

Vedenie SMK by sa malo snažiť odstrániť problémy. A SMK momentálne robí opak. To, čo sme kedysi nazývali vnútorná demokracia, absolútne zmizlo. Materiály sa odsúhlasujú bez toho, aby ich vedenie predtým videlo. Šéf strany bojuje proti významným členom v niektorých okresoch. Je úlohou vedenia SMK, aby to dalo do poriadku, a nie mňa vyzývať, aby som sa vrátil. Ja nie som všeliek.

Ak je v opozičných stranách takáto situácia, majú na to, aby mohli o rok konkurovať stranám z Ficovej koalície? Zatiaľ to skôr vyzerá, akoby rezignovali a povedali si, že Smer bude vládnuť ešte aspoň jedno volebné obdobie.

Nemyslím si, že by rezignovali. Teraz máme šancu. Lebo súčasná vládna koalícia nevie efektívne riešiť hospodársku krízu. Nehovorím, že opozícia by ju určite vyriešila. Ale návrhy máme. Tým, že s nami koalícia odmieta rokovať, berie na seba celú ťarchu dôsledkov krízy. To môže spôsobiť nespokojnosť voličov. Ak toto opozícia bude vedieť využiť, má šancu, že sa voliči rozhodnú v jej prospech.

debata chyba