Audit podozrenia nepotvrdil, STV má však viac využívať súťaže

Audítori v Slovenskej televízii (STV) nezistili žiadne podozrenia z trestných činov či škody spôsobené údajne zlým hospodárením. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii STV. Z nehospodárnosti vlani manažment Štefana Nižňanského obviňovali bývalé členky vedenia a predseda Rady STV Bohumír Bobocký.

08.04.2009 14:15
Slovenská televízia Foto: ,
Slovenská televízia.
debata

STV by však mala podľa audítorov viac využívať verejné súťaže. Okrem právneho a hospodárskeho auditu vo verejnoprávnej televízii prebiehala aj kontrola Najvyššieho kontrolného úradu.

„Nedali sa zistiť také skutočnosti, ktoré by mali za následok podozrenie z páchania z trestnej činnosti. Rovnako z tých podkladov, ktoré sme mali k dispozícii, neboli zistené skutočnosti, ktoré by preukazovali vznik škody,“ povedal Miroslav Vilím zo spoločnosti, ktorá audit robila.

Prepustené členky vedenia, Petronela Kolevská – Vančíková a Elena Šrámková, ktoré Nižňanský na jeseň náhle odvolal, podľa neho pri kritike hospodárenia televízie nemali žiadne dôkazy. Bývalý predseda rady, kontrolného orgánu STV, Bobocký tiež tvrdil, že exriaditeľ výroby Juraj Dobiš prideľoval zákazky nevýhodné pre STV. Napríklad cena za dabing dokumentárnych filmov vraj stúpla na dvojnásobok.

„Žiadna kauza dabing, ktorú ste veľmi výdatne všetci živili, neexistuje, a žiadna nevýhodnosť a kriminalizácia pána Dobiša neobstojí, lebo nič také sa tam nedialo,“ vyhlásil dnes Nižňanský.

Zverejňovanie zmlúv podľa neho televíziu poškodilo. „Všade inde vo všetkých firmách sa ctí obchodné tajomstvo,“ vyhlásil šéf televízie, ktorá väčšinu svojich príjmov dostáva od koncesionárov. Keďže niektoré skutočnosti, ktoré mali ostať tajnými, podľa neho na internete zverejnil Bobocký, podal na neho trestné oznámenie a pred pár dňami aj vypovedal na polícii. „My čelíme teraz obvineniam, aj žalobám alebo domáhania sa náhrady škody zo strany firiem, ktoré menoval,“ tvrdil Nižňanský.

Bobocký výsledky auditu spochybnil. „Neviem, aké podklady mali audítori k dispozícii, a teda, ani či mohli z nich niečo zistiť, pretože vedenie STV informovalo radu iba prostredníctvom médií, tak ako teraz,“ reagoval Bobocký.

Šéf televízie Nižňanský tiež vyhlásil, že by STV mohla viac využívať verejné súťaže, ako jej odporučili audítori. Poznamenal, že STV by tak v budúcnosti mohla robiť tendre aj v tých oblastiach, kde to nebývalo zvykom.

Advokátsku kanceláriu Vilím a Zuberec a audítorskú spoločnosť ADP vybrala STV v súťaži, audit vyšiel na 900.000 Sk (29.874,5 eura).

debata chyba