Janušek to má zrátané, premiér Fico ho vyzval, aby do utorka odstúpil

Premiér Robert Fico dnes vyzval ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS), aby pre výsledky kontroly kontroverzného tendra za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur) odstúpil. Pokiaľ tak do utorka budúceho týždňa neurobí, podá prezidentovi návrh na jeho odvolanie. Povedal to šéf tlačového odboru Úradu vlády Braňo Ondruš. Stanovisko ministra zatiaľ nie je k dispozícii.

09.04.2009 18:57 , aktualizované: 19:42
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

„Predseda vlády Robert Fico sa oboznámil s výsledkami kontroly Úradu pre verejné obstarávanie (…). Na základe týchto skutočností vyzýva ministra Mariana Janušeka, aby zo svojej funkcie odstúpil,“ uviedol Ondruš. Ak by Janušek odstúpil, alebo ho prezident Ivan Gapšarovič odvolá, pôjde už o siedmu zmenu na ministerskom poste vo Ficovej vláde.

Výsledky kontroly tendra na služby potrebné na čerpanie peňazí z Európskej únie, ktorý v roku 2007 vyhralo konzorcium s firmami Zamedia a Avocat, údajne blízkymi SNS, ukázali podľa Úradu pre verejné obstarávanie porušenie zákona. Víťaz, ktorý bol zároveň jediným uchádzačom, vraj nesplnil podmienky a mal byť zo súťaže vylúčený. Janušek naopak tvrdil, že úrad našiel pri previerke len formálne chyby.

Sporná zmluva pritom naďalej platí, keďže zákon úradu neumožňoval uložiť ministerstvu pokutu, ani požiadať súd o zrušenie zmluvy. Polícia však v tomto prípade údajne vyšetruje podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

debata chyba