Tradície sú na ústupe, Veľká noc však ostáva obľúbeným zvykom

Veľkonočné naháňanie nežnejšieho pohlavia so studenou vodu či šibanie korbáčmi síce už mnohí Slováci nahradili športovaním alebo dovolenkou mimo domova, na obľube Veľkej noci to však neubralo. Okrem vítaného oddychu od práce je dobrou príležitosťou na stretnutia, na ktoré inokedy neostáva priestor, vyplynulo z ankety v bratislavských uliciach. Veľkonočné sviatky si pochvaľovali aj oslovené ženy, hoci niektoré "polievačky" bývali aj bolestivým zážitkom.

13.04.2009 14:44
Veľká noc, oblievačka, šibačka Foto:
Veľkonočné sviatky si pochvaľujú aj ženy, aj keď oblievačka nie je práve ich obľúbenou súčasťou.
debata

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

„Kýble vody, sprchovanie a oblievanie vo vani, príjemné to nebolo,“ zaspomínala si na tradičnú Veľkú noc v jednej z oravských dedín mladá mamička Soňa Čierniková. Patrilo to síce k zvyku a zväčša predsa len išlo o zábavu, v súčasnosti už však radšej uprednostňuje symbolické poliatie voňavkou a oddych s rodinou v parku.

Rovnaký postoj zaujala aj tridsiatnička Jana. „Bolo to fajn, ale už sme z toho vyrástli,“ zhrnula. Menej sa podľa nej tradícii polievať či vyšibať dievčatá tešili jej rodičia, pretože zvyčajné museli po „kúpačoch“ upratovať byt.

„Nás vždy volajú, tak to asi nebude zlé,“ reagoval na otázku, či nežnejšiemu pohlaviu dopraje poriadny šok z ľadového kúpeľa, alebo uprednostňuje skôr jemnejšie metódy, „šibač“ Peter v centre hlavného mesta. Spolu so synmi okolo poludnia završoval tradičný okruh po rodinách príbuzných a známych. „My to vnímame hlavne ako šancu stretnúť a porozprávať sa,“ dodal jeden z jeho synov. Vedrá či modernejšie plastové fľaše upravené na obrie striekačky preto vraj do jeho veľkonočnej výbavy nepatria.

Polievanie a šibanie sa na Slovensku stalo súčasťou osláv kresťanského sviatku Veľkej noci, hoci ide o tradície z čias pohanstva. Dotyk prútikom symbolizoval príchod jari a voda mala prispieť k udržaniu zdravia. Pre mnohých polievačov sa však sviatok naopak končí bolením hlavy. Neraz sa totiž stane, že po viacerých pohosteniach za polievačku skonzumujú viac alkoholu, než stačí výlučne na dobrú náladu.

Členova folklórneho súboru Váh predviedli v...
Členova folklórneho súboru Váh predviedli v...
+11Členova folklórneho súboru Váh predviedli v...
debata chyba