Janušek smeruje späť do Žiliny

Predražené právne služby, logá, reklama či nákup darčekových predmetov spolu za vyše 10 miliónov eur. Aj takéto prešľapy v hospodárení by sa mali objaviť v správe Najvyššieho kontrolného úradu o miliardovej zákazke ministerstva výstavby. Služby si v rezorte, ktorý riadi Marián Janušek (SNS), dva roky fakturovalo konzorcium, v ktorom sú firmy Zamedia a Avocat blízke šéfovi národniarov Jánovi Slotovi.

14.04.2009 08:52
Marian Janušek Foto:
Dni Mariana Janušeka na stoličke ministra výstavby sú spočítané. Čo na to SNS?
debata

Kto bude sedieť v stredu na rokovaní vlády namiesto Janušeka, ktorý dobrovoľne alebo nasilu opustí ministerské kreslo, by mal prezradiť šéf národniarov Ján Slota. Premiér Robert Fico (Smer) ministrovi po zverejnení výsledkov kontroly Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) oznámil, že mu dáva čas na odchod dodnes, inak ho odvolá. Janušek tak poputuje naspäť do Žiliny aj s trojmesačným odstupným viac ako 10-tisíc eur, keďže nebol na kandidátke SNS na zvoliteľnom mieste.

Firmy blízke SNS by peniaze zo zákazky za 120 miliónov eur mali dostávať až do roku 2015. Zmluva je postavená tak, že ak aj Európska komisia peniaze z eurofondov neuvoľní, bude ich musieť zaplatiť štát. Ministerstvo ani ÚVO nemôžu nevýhodnú zmluvu zrušiť. Vypršal aj termín na jej napadnutie na súde. „Nemáme žiadnu možnosť zmluvu zrušiť ani uložiť pokutu.

Je tak napísaná, že keby ju ministerstvo chcelo zrušiť, malo by obrovské problémy. Nedá sa vypovedať,“ povedal predseda ÚVO Béla Angyal. V zmluve sa píše, že rezort výstavby by musel zaplatiť konzorciu zmluvnú pokutu vo výške 100 percent zákazky.

Najvyšší kontrolný úrad by mal správu odovzdať v najbližších dňoch. Protokoly o vykonaných kontrolách chce poslať Angyal aj policajným vyšetrovateľom, aby preverili, či nebol spáchaný trestný čin.

debata chyba