SDKÚ zvažuje napadnutie zmluvy odchádzajúceho Janušeka na súde

Opozičná strana SDKÚ nevylučuje, že zmluvu s konzorciom, v ktorom sú firmy Avocat a Zamedia, napadne na súde. Pre zmluvu svoju funkciu opúšťa doterajší minister výstavby a regionálneho rozvoja Marián Janušek. Najprv sa však podľa poslankyne SDKÚ Lucie Žitňanskej treba oboznámiť s relevantnými dokumentmi, či je vôbec napadnutie zmluvy možné. "Napadnutie sme zvažovali. Žaloba je však právny akt, ktorý si vyžaduje dôkladné preštudovanie zmluvy ako aj rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie. Ak tam je však čo i len najmenší priestor, aby sme mohli túto zmluvu napadnúť, tak ju napadneme," povedala Žitňanská.

14.04.2009 15:08 , aktualizované: 19:20
Janušek Foto:
Odchádzajúci minister výstavby Marián Janušek
debata

Zmluva za 120 miliónov eur s konzorciom, v ktorom sú firmy blízke SNS a Smeru Avocat a Zamedia, platí do roku 2015. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Béla Angyal sa pre denník SME však už vyjadril, že štát nemá žiadnu možnosť zmluvu zrušiť, ani uložiť pokutu. „Je tak napísaná, že keby ju ministerstvo chcelo zrušiť, malo by obrovské problémy. Nedá sa vypovedať,“ povedal Angyal. Úrad má možnosť požiadať súd o vyhlásenie neplatnosti zmluvy iba rok po jej podpísaní, ten vypršal v júni 2008. Aliancia Fair-play sa obrátila na Protimonopolný úrad SR, aby zmluvu označil za neplatnú pre narúšanie hospodárskej súťaže.

K odstúpeniu ministra Januška sa podpredseda SDKÚ Eduard Kukan vyjadril, že celý proces trval veľmi dlho. „Pamätáme si ešte slová Roberta Fica, že keď bude predseda vlády a bude mať čo i len pochybnosti o činnosti niektorého zo svojich ministrov, nebude mu trvať ani tri minúty a odvolá ho z funkcie. Tu mu to trvalo skoro päť mesiacov,“ povedal Kukan. Na margo navrhnutého nástupcu Januška Igora Štefanova, ktorý bol na zmluvách s víťazom nástenkového tendra podpísaný ešte ako generálny riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, Kukan uviedol, že nový minister si bude vlastné vysvedčenie písať sám. „Ak však nastupuje takpovediac pravá ruka ministra Januška, je tu dôvod na vážne obavy z jeho pôsobenia,“ zdôraznil podpredseda najsilnejšej opozičnej strany.

Janušek musí niesť politickú zodpovednosť, myslí si SMK

Odstúpenie ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Januška nerieši podľa Strany maďarskej koalície (SMK) podstatu problému. Ako sa uvádza v stanovisku SMK k rezignácii Januška na post ministra, Janušek viedol Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR „neprijateľným spôsobom a preto má niesť aj politickú zodpovednosť“.

Premiér Robert Fico konal v tejto veci oneskorene a alibistickým spôsobom, tvrdí ďalej SMK, podľa názoru ktorej by sa sporný tender mal zrušiť. Strana zároveň upozorňuje predsedu vlády na potrebu systémových zmien v čerpaní eurofondov. Riešením by podľa nej mohla byť výmena gestorstva nad jednotlivými ministerstvami.

DISKUSIA: Stačí, že minister Janušek odstúpil?

„Skutočným krokom dopredu by bolo, keby ministerstvo výstavby prešlo pod gestorstvo politickej strany Smer,“ uvádza sa v stanovisku, o ktorom informovala Eva Dunajská z tlačového oddelenia SMK. Strana zároveň ľutuje, že „dnes nedošlo k rokovaniu opozičných strán, kde by sa dali zladiť aktivity opozície“. Chce ho iniciovať v blízkej budúcnosti. SMK považuje za „smiešne riešenie“ vymenovať na post ministra výstavby a regionálneho rozvoja „človeka, ktorého podpis figuruje na zmluve sporného tendra“. Podľa jej názoru Januškov nástupca – Igor Štefanov – tiež nesie zodpovednosť za neprijateľné tendre na ministerstve.

Výmena ministra je len gesto, aj to oneskorené, tvrdia analytici

Výmena na poste ministra výstavby a regionálneho rozvoja je len oneskoreným politickým gestom. „Minister Janušek odíde, no klientelizmus a korupcia v eurofondoch ostáva bez zmien,“ reagoval na odchod Januška analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Dušan Sloboda.

Lídrom v zatajovaní informácií o prerozdeľovaní eurofondov je ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Vyplýva to z porovnania piatich ministerstiev, o ktorom na tlačovej besede informovali analytici Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. Rezort zatajuje najviac, lepšie na tom je ministerstvo životného prostredia, školstva, práce, sociálnych vecí a rodiny a hospodárstva.

„Januškovo ministerstvo s nami odmieta komunikovať v elektronickej podobe a kusé informácie za Regionálny operačný program nám zaslalo v papierovej podobe v dvoch 20-kilogramových balíkoch,“ povedal analytik inštitútu Dušan Kuhn. Svojím konaním vyvoláva oprávnené pochybnosti o transparentnosti a zákonnosti procesu prideľovania eurofondov jednotlivým projektom, uviedol. Analytici požiadali ministerstvá o informácie, ktoré sa týkajú hodnotiaceho a výberového procesu schvaľovania nenávratných príspevkov z Európskej únie, vo februári. Zverejniť žiadali napríklad kritéria na výber hodnotiteľov, ich profesijné životopisy, rôzne zoznamy žiadostí, hodnotiace hárky všetkých hodnotených žiadostí o príspevok a iné.

„Na mieste je otázka, čo zatajujú na ministerstve výstavby a prečo to zatajujú,“ spýtal sa Sloboda. Ako príklad uviedol odbornú spôsobilosť hodnotiteľov. Analytici novinárom poskytli životopisy dvoch z nich, ktoré boli napísané v programe T602 s vybielenými údajmi. „Čo ministerstvo a Janušek zatajujú? Možno neschopnosť vlády čerpať eurofondy,“ povedal Sloboda. Verejnosť nemá dostatok informácii, kto a ako rozhoduje o balíku peňazí, ktoré majú jednotlivé ministerstvá na starosti, povedal analytik inštitútu Ivan Kuhn. „Sami od seba zverejňujú informácii veľmi málo,“ uviedol. Inštitút podľa neho všetky ministerstvá neoslovil preto, lebo v niektorých programoch ešte neboli vyhlásené všetky výzvy a v niektorých častiach programov prebieha ešte prerozdeľovanie. 

Analytici žiadajú, aby Januškov rezort prestal robiť obštrukcie a sprístupnil verejnosti informácie o prerozdeľovaní eurofondov. „Ak sa pomery na Slovensku nezmenia, nie je vylúčené, že Európska komisia rozhodne o pozastavení vyplácania eurofondov tak, ako sa to stalo v prípade Bulharska,“ dodali analytici. Od januára 2007 do februára tohto roka sme vyčerpali len 0,25 percenta z celkového balíka programovacieho obdobia 2007 až 2013. „Ak zoberieme do úvahy len podiel čerpania na záväzku rokov 2007 a 2008, tak je stav čerpania na úrovni 6,65 percenta,“ dodal Sloboda. „Za vlády Mikuláša Dzurindu to bolo za rovnaké obdobie v programovacom období 2004 – 2006 (máj 2004 – jún 2006) 15,6 percenta,“ do­dal.

debata chyba