Politik alebo obchodník so zdravím?

"V roku 2014 ja už v politike nebudem," povedal predseda Smeru Robert Fico. Kto ho vystrieda na poste šéfa strany, ktorá podľa prieskumov vyhrá na budúci rok voľby? V kuloároch sa najčastejšie spomínajú mená podpredsedov Marka Maďariča, Roberta Kaliňáka a Pavla Pašku.

18.04.2009 11:49
Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška
debata

Posledný z nich, košický rodák Pavol Paška je vo verejnosti menej známy ako populárny Kaliňák. Po Ficovom boku sa neobjavuje tak často ako Maďarič.

Podľa posledného prieskumu MVK pozná Pašku menej ako polovica opýtaných. Na porovnanie, Kaliňáka identifikovalo takmer 90 percent respondentov. Len asi 42 percent Pašku priradilo k správnej politickej strane.

Paška je pritom v Smere silný muž, hovorí sa o ňom, že zastupuje časť podnikateľskej kliky v strane a je sivou eminenciou zdravotníckeho biznisu. Nie príliš šikovný predseda parlamentu má v strane pod palcom celý východ.

Kde sa vzal, tu sa vzal, Paška …

Paška študoval filozofiu a estetiku v 80. rokoch. V časoch totality bolo toto štúdium najmä o marxizme-leninizme. V Paškovom životopise nie je uvedené, že by bol členom komunistickej strany. Samotný Paška na túto otázku ani na ďalšie Pravde neodpovedal. Do novembra '89 pracoval v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach.

V 90. rokoch sa Paška vrhol na podnikanie, a to najmä v oblasti zdravotníctva. Jeho firmy sa zaoberali farmáciou a poradenstvom. Pred príchodom do politiky bol zapísaný spolu v 15 obchodných spoločnostiach. V súčasnosti podľa obchodného registra na internete stále figuruje vo dvoch eseročkách – Komed a Biwater Slovakia.

Paška sa vo veľkej politike objavil v roku 2002, keď bol zvolený za poslanca. O rok neskôr sa stal podpredsedom Smeru zodpovedným za vzťahy s politickými stranami. Dohadoval splynutie s menšími ľavicovými subjektmi, aj s Ficovou materskou SDĽ, vďaka ktorej prišiel Smer k veľkému majetku. Okrem iného Smer po SDĽ zdedil lukratívnu budovu v centre Bratislavy na Gunduličovej ulici.

Košického biznismena si Fico vybral za tieňového ministra zdravotníctva. Či to bola Ficova slobodná voľba, nie je jasné. Paška je totiž považovaný za človeka blízkeho podnikateľovi Jurajovi Širokému, ktorý je pôvodom tiež z východu. O Širokom sa hovorí ako o sponzorovi Smeru. S Paškom boli spolužiaci. Ich cesty sa nerozišli ani neskôr: Širokého Váhostav už rok opravuje Bratislavský hrad, ktorý spravuje práve Národná rada. Podľa odhadov môže firma od štátu zinkasovať okolo 3,8 miliardy korún.

„Garantujem vám, že to nie je človek, ktorý by potreboval, aby za ním niekto stál. Je to veľmi autonómna osobnosť,“ vyvracia spojenectvo Pašku so Širokým ďalší podpredseda Smeru Marek Maďarič.Namiesto vlády parlament

Po víťazstve Smeru vo voľbách v roku 2006 sa mal Paška stať ministrom. Uvažovalo sa o ňom nielen v súvislosti s rezortom zdravotníctva, ale aj ďalšími. Smer však nemal kým obsadiť tretiu najvyššiu ústavnú funkciu v štáte – kreslo predsedu parlamentu. Paška sa usadil v ňom, aj keď veľmi neisto.

Ako jeden z dvoch doterajších šéfov Národnej rady čelil Paška pokusu opozície o odvolanie. Doteraz sa to stalo len Ivanovi Gašparovičovi, ktorý mal na krku protiústavné zbavenie mandátu poslanca Františka Gauliedera. Paška si dovolil niečo podobné, čo nemalo s demokratickými pomermi nič spoločné. Pozmenil znenie zákona, ktorý poslanci schválili. Do textu sa totiž dostali vinou poslankyne za Smer Jany Vaľovej chyby.

„Bolo treba zverejniť zákon, tak som povedal, aby tam nedali zmätočné hlasovanie. Potom, ako som sedel s ústavnými právnikmi a ako vznikol podľa mňa nezmyselný krik, poslal som pánovi prezidentovi zákon v takej zmätočnej podobe, ako bol schválený. Pán prezident ho už aj vrátil do parlamentu,“ zľahčoval vtedy situáciu Paška.

Šéf parlamentu sa zviditeľnil aj neskôr, keď vyzval opozičných poslancov, aby sa vzdali mandátov. „Čo tak morálny dlh splatiť ľuďom na Slovensku tým, že odídete?“ apeloval Paška na opozíciu. Potvrdil tak, že nemá rád oponentúru ani v demokraticky zvolenej Národnej rade.

Paška podržal aj šéfa koaličnej SNS Jána Slotu, ktorý nechodil do roboty. Dokonca zakryl podvod. Hoci kamera zachytila predsedu klubu SNS Rafaela Rafaja, ako sa podpisuje namiesto Slotu, Paška ani jedného z nich nepotrestal. Pritom má podľa rokovacieho poriadku možnosť siahnuť poslancovi na plat, ak sa opakovane nezúčastňuje na schôdzach parlamentu alebo výborov. Záznam z kamery v Národnej rade, ktorý mohol odhaliť pravdu, Paška odmietol zverejniť.

„Pán Slota potvrdil, že ten podpis, ktorý je na prezenčnej listine, je jeho. Rovnako aj pán Rafaj potvrdil, že on nepodpisoval pána Slotu,“ odkázal po hovorcovi Paška, keď vysvetľoval, prečo nepristúpil k sankciám. "To znamená, že ich účasť na prezenčnej listine, respektíve podpis, ktorý je na prezenčnej listine, podľa ich vyjadrení je pravý, takže tu boli prítomní,“ dodal.

Svoje renomé predsedu Národnej rady si Paška zlepšuje opakovaným podávaním návrhu na zrušenie poslaneckej imunity. Ani raz sa mu však nepodarilo získať dosť hlasov. Dokonca nemá podporu ani koaličných strán, jeden z pokusov prekazil jeho vlastný poslanecký klub.Zdravotníc­ky biznis

Aj keď Paška nesedí na ministerstve zdravotníctva, ťahá za nitky v rezorte. Ministrom zdravotníctva sa stal, zrejme aj vďaka nemu, Richard Raši, bývalý námestník košickej fakultnej nemocnice, v ktorej pracovala aj Paškova manželka. Vplyv Pašku v zdravotníctve pred rokom v rozhovore pre Sme opísal Jaroslav Haščák, spolumajiteľ investičnej skupiny Penta, ktorá vlastní zdravotnú poisťovňu Dôvera.

Haščák rokoval s Paškom práve o zákone, ktorý obmedzil zisky zdravotným poisťovniam. „Jasne povedal, akú majú predstavu… Nechcú rezignovať na to, že štát má tvoriť hlavné pravidlá. Oni chcú aj vlastniť, aj rozhodovať a ešte aj robiť exekutívu a tvrdia, že toto chcú vidieť aj ich voliči,“ uviedol Haščák o Paškovi.

Na peniaze súkromným poisťovniam síce Smer siahol, podnikaniu vo farmaceutickom priemysle sa však darí. Podľa týždenníka Žurnál sa na liekoch nabaľuje firma blízka Ficovej strane.

Raši totiž tento rok zaviedol na nemocničné lieky 9-percentnú prirážku, nemocnice ich budú v čase krízy kupovať drahšie. Najväčším dodávateľom liekov sa pritom stala firma Martek Medical, v ktorej predstavenstve sedí Košičan Dušan Mach. Ten istý Mach v minulosti podnikal s Paškom, cez Smer sa dostal k funkcii v Dozornej rade Transpetrolu.

Zaujímavé zistenia priniesol v roku 2007 týždenník Trend. Nemocnice dostali podľa Trendu koncom roka 2006 nezvyčajne veľký balík peňazí na nákup zariadení. Obchody prebehli bez verejnej súťaže. Okrem iného nakúpili plazmové sterilizátory za 32 miliónov korún bez DPH od košickej firmy Neomad, tá patrí rovnako Paškovmu kolegovi v biznise Machovi.

Paška mal kontakty na ministerstve zdravotníctva asi aj za bývalej vlády. Jeho firmy, ktoré podnikali v zdravotníctve, totiž oddlžila štátna akciovka Veriteľ medzi prvými, a to až do výšky 100 percent. Celkovo išlo o pohľadávky za 40 miliónov korún.

Čo na to Paška? Nič. Jeho hovorca Jozef Plško rozhovor pre Paškovu zaneprázdnenosť odmietol. Na otázky zaslané mailom bez zdôvodnenia neodpovedal, hoci tento spôsob rozhovoru sám navrhol.Nezod­povedané tak zostalo, či má Paška vôbec ambíciu nahradiť Fica. Z trojice Kaliňák – Maďarič – Paška má zrejme v Smere najmenšiu šancu. Neosvedčil sa ako predseda Národnej rady a má povesť obchodníka so zdravím.Otázne tiež je, či Fico politiku naozaj opustí. Odchádzal už totiž niekoľkokrát…

debata chyba