Fico sa zastal ministrov za SNS a opozíciu vinil z protištátnej politiky

Premiér a šéf najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico sa zastal ministrov za koaličnú SNS, ktorí čelia kritike opozície. Opozičné strany Fico zároveň obvinil z klamstiev a z vyvíjania protištátnej politiky.

21.04.2009 18:41
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Návrhu na odvolanie bude čelí nový minister výstavby Igor Štefanov, nominant SNS, ktorý podľa opozície tiež nesie zodpovednosť za sporný tender na dodávku niektorých služieb potrebných pre čerpanie eurofondov. Súťaž, pri ktorej sa podľa predstaviteľov Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) vyskytli závažné pochybenia, už stála kreslo jeho predchodcu Mariana Janušeka. Fico však povedal, že ÚVO nekonštatoval žiadne porušenie zákona, ale len nesprávnu aplikáciu zákona. Politická zodpovednosť bola podľa neho už vyvodená odchodom Janušeka.

„Toto, čo hrá slovenská opozícia, je protištátna, protislovenská, protiľudová politika, ktorej cieľom je jedna jediná vec – poškodiť Slovenskej republike za každú cenu, lebo sa domnievajú, že to poškodí aj vláde,“ vyhlásil Fico.

Premiér sa zároveň postavil za ministerstvo životného prostredia, ktoré podľa opozičnej SDKÚ pochybne a pod cenu odpredalo prebytočné emisné kvóty oxidu uhličitého. Fico tvrdil, že odpredaj sa uskutočnil podľa zákona.

Premiér tiež obhajoval činnosť svojej vlády, ktorá nastúpila do úradu po predčasných voľbách v roku 2006. Zdôraznil, že cieľom jeho kabinetu je dovládnuť do riadnych volieb v roku 2010, pričom sa chce zamerať tiež na riešenie dopadov svetovej hospodárskej krízy. Smer dlhodobo výrazne vedie v rebríčkoch popularity.

Tlačovú konferenciu zvolal premiér na Úrad vlády, po jeho boku sedeli predseda parlamentu Pavol Paška, minister vnútra Robert Kaliňák a minister kultúry Marek Maďarič, ktorí sú zároveň podpredsedami Sme­ru.

debata chyba