Smer padá, strhol so sebou aj prieskumy

Ficov Smer začal strácať popularitu, ľudia sa o tom nemajú dozvedieť. Štátny úrad stopol prieskumy verejnej mienky a zrušil ústav, ktorý ich pravidelne robil. Jeho šéfka tvrdí, že dôvodom je nariadenie Bruselu, opozícia hovorí o možnej politickej objednávke.

23.04.2009 06:29
Benkovičová Foto:
Šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová zakázala zverejniť výsledky prieskumu verejnej mienky, v ktorom klesla podpora Smeru.
debata

Ústav pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade zbieral začiatkom apríla údaje o podpore politickým stranám. Výsledky však predsedníčka úradu Ľudmila Benkovičová zakázala zverejniť. Ústav od 1. mája zrušila.

„Európsky parlament vydal nariadenie, na základe neho som rozhodla o zrušení ústavu,“ uviedla Benkovičová. Podľa nej Brusel vyčítal Slovensku už dávno štátne prieskumy o politických otázkach. Benkovičová tvrdí, že nová európska smernica ich rovnako znemožňuje.

V aprílovom prieskume, ktorý úrad už nezverejnil, podľa informácií Pravdy klesla podpora Smeru na zhruba 40 percent. Prepad sa začal už v marci, keď z februárových 46 percent išiel Smer dole na 43,7. Naopak, opozičná SDKÚ si v apríli mala polepšiť z 12,5 na asi 18 percent. Benkovičová prieskum nepoprela, spresnila, že zber dát sa uskutočnil od 1. do 8. apríla.

Opozícia má podozrenie, že práve nelichotivý prieskum môže byť dôvodom zrušenia ústavu. Poslankyňa KDH Mária Sabolová sa chystá celú vec preveriť. „Je prirodzené, že občania sa mali o jeho výsledkoch dozvedieť,“ poznamenala Sabolová. Nariadenie z Bruselu to podľa nej nezakazuje.

Benkovičová politické tlaky odmietla. Poslanci Smeru sa k celej veci nechceli vyjadriť. „Ja sa zaoberám zahraničnou politikou,“ reagoval Boris Zala. Hovorkyňa strany Katarína Kližanová-Rýsová do uzávierky novín stanovisko neposkytla.

Podľa šéfa súkromnej prieskumnej agentúry MVK Pavla Haulíka verejnosť sa zrejme ani v blízkej budúcnosti nedozvie, aká je popularita jednotlivých strán. „Budeme bez prieskumov preferencií,“ dodal Haulík. Klienti súkromných agentúr totiž podľa neho majú v čase krízy záujem skúmať iné veci, nie verejnú mienku o politike. Preto si ich neobjednávajú.

Premiér Robert Fico (Smer) už skôr spochybňoval prieskumy verejnej mienky. „Sú ako ženské plavky – zakrývajú to, čo by sme všetci chceli vidieť,“ povedal o jednom, ktorý ukázal, že 40 percent mladých Slovákov nemá dobrý vzťah k Maďarom. Politické prieskumy nekomentoval s tým, že ich nesleduje.

debata chyba