Mečiar sa zrazu tvári, že bol s Veteškom kamarát

Šéf HZDS Vladimír Mečiar pár hodín po smrti Viliama Vetešku nehovoril pravdu o ich spoločnej politickej minulosti. Podľa Mečiara nechcel Veteška kandidovať proti nemu na sneme HZDS. Veteškovi pritom v súboji o kreslo šéfa zabránila náhla hospitalizácia.

23.04.2009 08:17
Veteška Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar si prišiel uctiť pamiatku zosnulého Veliama Vetešku.
debata

„Naše vzťahy boli veľmi korektné. Spolupráca bola korektná. Dokonca aj v období, keď sa zdalo, že bude súboj na sneme, tak necelý týždeň predtým došlo k dohode, že nebude,“ povedal Mečiar pre internetový portál Aktualne sk. Podľa Mečiara nijaký spor medzi ním a Veteškom nejestvoval.

Veteška sa pritom na Mečiara ešte dva dni pred snemom chystal. Tvrdil, že HZDS stráca podporu, za čo môže Mečiar. Predsedu kritizoval aj za jeho minulosť. „Pán Mečiar mal silný vplyv v strane. Dnes to už nie je pravda. Tí, čo boli na stranu nalepení a takpovediac sa ho držali zubami-nechtami, hlavne kvôli privatizácii, tí všetci dosiahli svoje a otočili sa mu chrbtom. Jednoducho už ho nepotrebovali ani HZDS. To je čierna škvrna na mape HZDS,“ uviedol Veteška v roku 2007 pre Pravdu.

V čase, keď sa pred dvoma rokmi mala konať stranícka voľba medzi ním a Mečiarom, Vetešku náhle hospitalizovali. Diagnóza znela – nádor na mozgu.

Z klamstva Mečiara usvedčuje poslanec a šéf trnavskej župy Tibor Mikuš. Ten podporoval Veteškovu kandidatúru, neskôr z HZDS odišiel. „Bol rozhodnutý kandidovať do poslednej chvíle,“ vyhlásil o Veteškovi.

HZDS včera vydalo stanovisko, v ktorom vyjadruje ľútosť nad odchodom Vetešku. Kto z HZDS ho nahradí na stoličke podpredsedu Národnej rady, hnutie ešte nerozhodlo. Viacerí poslanci hnutia však pripustili, že k funkcii má najbližšie Ján Kovarčík. Ten je poslancom parlamentu od roku 2002. Vetešku v parlamentných laviciach nahradí náhradník Marián Haľko.

debata chyba