HZDS a SNS nepadli, popularitu stráca len Smer

Obľúbenosť HZDS a SNS sa drží na rovnakej úrovni, smerom nadol sa vydala len strana Roberta Fica. Kým Smeru klesli v apríli preferencie, národniari, poznačení nástenkovou kauzou, si udržiavajú 11-percentnú popularitu a HZDS má okolo šesť percent. Vyplýva to z prieskumu štátneho Štatistického úradu, ktorý mal zostať utajený.

25.04.2009 12:01
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

V prieskume Smer dosiahol podľa výsledkov, ktoré má Pravda k dispozícii, len niečo vyše 40 percent, čo je o šesť menej ako vo februári. SNS získala 10,7 percenta, pred dvoma mesiacmi mala 11 percent. Takmer rovnako je na tom HZDS, ktoré vo februári presvedčilo 5,9 percenta opýtaných, v súčasnosti mu prieskumníci namerali 6,2.

„Je možné, že nastala doba obratu. Preferencie Smeru dosiahli vrchol a teraz idú dole,“ uviedol politológ Michal Horský. Podľa neho HZDS a SNS majú tvrdé voličské jadro, ktorým škandály ani kríza veľmi nehýbu. Dodal, že Smer priťahuje aj ľudí, ktorí si nie sú istí svojou voľbou. „Ľahko ich Smer získal, ľahko ich môže stratiť,“ poznamenal Horský. Smer teraz podľa neho musí robiť všetko preto, aby úpadok popularity zastavil.

Podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer) postoj premiéra Roberta Fica, ktorý žiadal SNS zrušiť protizákonnú súťaž, nesúvisel so straníckou politikou. „Tu nejde o stranu, ale o Slovenskú republiku,“ konštatoval. Podľa Čaploviča Smeru nejde o to, či škandalózny tender stranu poškodí, ale o záchranu eurofondov a imidžu Slovenska v zahraničí.

Horský si myslí, že skôr ako kauzy vlády, Smeru poškodila kampaň, ktorú viedol v prezidentskej kampani za Ivana Gašparoviča. „Jej štýl sa mnohým nepáčil,“ dodal. Podľa Horského sa bude Smer snažiť utajovať nepriaznivé prieskumy popularity, aby neprišiel o ďalších voličov.

Prepad preferencií zaznamenal Ústav pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade. Jeho predsedníčka Ľudmila Benkovičová zakázala prieskum zverejniť. Ústav od 1. mája zrušila. Zdôvodnila to európskou smernicou. Podľa prieskumu, ktorý Benkovičová nepoprela, si SDKÚ polepšila z februárových 12,9 percenta na zhruba 18 percent, SMK mala niečo vyše osem percent a KDH takmer osem percent.

debata chyba