Na Slovensku prasacia chrípka zatiaľ nie je, do Mexika radšej necestujte

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje slovenských občanov, cestujúcich do Mexika, predovšetkým do hlavného mesta Mexico City, že v poslednom období sa zvýšil počet prípadov chrípky, v ktorých bol potvrdený nový vírus influenzy - prasacej chrípky.

27.04.2009 14:59 , aktualizované: 16:32
Raši, chrípka Foto:
Minister zdravotníctva Richard Raši (vľavo) a vedúci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva Ján Mikas na tlačovej konferencii k prasacej chrípke.
debata

Podľa vyjadrení odborníkov ide o nový kmeň zmutovaného vírusu H1N1, preneseného z ošípaných, ktorý je agresívnejší než doteraz známy kmeň prenesený z človeka. Na medzinárodnom letisku v Mexico City pasažieri pred nástupom do lietadla vyplňujú formulár s cieľom zistiť, či nemajú symptómy ochorenia.

Na liečbu smrteľne nebezpečného vírusu prasacej chrípky má Slovensko s približne 5,4 miliónmi obyvateľov zásobu asi 700 000 dávok antivirotík. Proti nákaze sa zatiaľ podľa úradov nemožno brániť preventívne očkovaním, pretože zatiaľ nebola vyvinutá vakcína. „Ak by však ochorenie už prepuklo, Slovensko má k dispozícii účinné špeciálne liečivá – antivirotiká,“ povedal minister zdravotníctva Richard Raši.

DISKUSIA: Bojíte sa prasacej chrípky?

Bratislavské letisko, kde by mohli pricestovať ľudia z vírusom zasiahnutých oblastí, zatiaľ na hrozbu rozšírenia vírusu nereagovalo špeciálnymi opatreniami. „Pohotovostný plán letiska rieši všetky mimoriadne udalosti, ktoré by na letisku mohli vzniknúť, vrátane zavlečenia vysokovirulentných chorôb,“ oznámilo letisko na svojej internetovej stránke.

Prípady sa vyskytli vo Federálnom dištrikte (Mexico City) a štáte Mexico, kde už nadobúdajú epidemický charakter a ojedinele zatiaľ v štátoch Sonora a Michoacán. Ochorenie si zatiaľ vyžiadalo vyše sto obetí . Mexické ministerstvá zdravotníctva a školstva v rámci preventívnych opatrení zrušili vyučovanie v školách a odporučili vyhýbať sa masovým akciám a zhromaždeniam. Zároveň boli zdravotnícke zariadenia vybavené zvýšeným prísunom antivirotík, antibiotík a vakcíny proti influenze, ktorej zatiaľ nie je dostatok a bude v prvej fáze určená pre zdravotnícky personál.

Ochorenie sa prejavuje horúčkami nad 39 stupňov Celzia, kašľom, bolesťami hlavy a hrdla, svalov a pohybového aparátu, únavou, slzením očí a podráždením nosných dutín, ktoré môžu prerásť do zápalu pľúc. Prenáša sa osobným kontaktom, kýchaním a kašlaním. V prípade výskytu vyššie uvedených symptómov sa odporúča okamžite vyhľadať lekára.

Odporúča sa používanie rúšok na tvár, aby sa zabránilo vdýchnutiu infekčných baktérií, časté umývanie rúk mydlom, nepoužívanie spoločných príborov, tanierov, pohárov, udržiavanie čistých drezových plôch v kuchyniach a kúpeľniach, dezinfekcia kľučiek na dverách, telefónov, hračiek a iných predmetov, ktoré spoločne užívajú viaceré osoby. 

Európska komisia vyzvala na okamžité stretnutie ministrov zdravotníctva členských krajín Európskej únie, aby spoločne prediskutovali možnú hrozbu vypuknutia prasacej chrípky. Európska komisárka pre otázky zdravotníctva Androulla Vassiliouová požiada české predsedníctvo EÚ o zorganizovanie stretnutia „čo najskôr“. Vassiliouová dnes o chrípke rokuje aj s ministrami zahraničných vecí EÚ na ich pravidelnej schôdzke.

Vlády na celom svete zintenzívnili boj proti prasacej chrípke po tom, ako sa počet úmrtí v Mexiku pravdepodobne spôsobených touto nákazou zvýšil na 103 a v Spojených štátoch amerických vyhlásili stav núdze. Španielska vláda v pondelok oznámila, že muž, ktorý sa nedávno vrátil z Mexika, je nakazený prasacou chrípkou. Ide tak o prvý prípad tohto vírusu v Európe. Muž patrí do skupiny desiatich ľudí, ktorých v Španielsku testovali po tom, ako sa u nich prejavili príznaky ochorenia.

debata chyba