Paška rozhodne, či Micheľ blicoval

Vedenie parlamentu si nerobí ťažkú hlavu z blicovania nezávislého poslanca Ľuboša Micheľa. Kým radový zamestnanec, ktorý nechodí do roboty, riskuje stratu zárobku, Micheľ dostáva už päť mesiacov 108-tisícovú poslaneckú výplatu (3 585 eur), hoci do parlamentu nechodí. Šéf Národnej rady Pavol Paška (Smer) až v utorok rozhodne, či mu na peniaze siahne.

05.05.2009 07:32
Ľuboš Micheľ Foto:
Poslanec Micheľ vymenil parlament za baňu.
debata

Micheľ sa od septembra ospravedlňuje z rokovaní najmä pre chorobu. Minulý utorok, keď v poslaneckej lavici chýbal, ho však Pravda zastihla na Ukrajine, kde manažuje ukrajinský futbalový klub Šachťar Doneck. Na Ukrajine sfáral deň predtým do bane, hoci na Slovensku má péenku.

DISKUSIA: Má dostávať chorý Micheľ poslanecký plat?

Falošná práceneschopnosť Micheľovi zatiaľ problémy nenarobila. Či bude o jeho prípade rokovať mandátový a imunitný výbor, v pondelok šéfka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer) nevedela povedať. „Musím si pozrieť okolnosti,“ povedala predsedníčka výboru, ktorý rieši prešľapy poslancov.

Keby sa rovnako ako Micheľ zachoval radový zamestnanec, prišiel by o nemocenské dávky. „Sociálna poisťovňa by mu ich odňala odo dňa, keď by zistila, že sa počas maródky nezdržiava doma,“ uviedol odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál.

Zamestnaný človek pritom počas práceneschopnosti dostáva približne iba polovicu platu. Poslanec má aj počas choroby nárok na celý plat vrátane paušálnych poplatkov.

Radový zamestnanec s platom okolo 24-tisíc korún (796 eur) by napríklad pri blicovaní prišiel o približne 398 eur (12-tisíc korún). Poslanec, ktorý počas maródky zarába mimo parlamentu, dostáva z Národnej rady plný plat. Parlament mu nepretržite platí asistenta a kanceláriu. Plat asistenta je okolo 1 500 eur (45-tisíc korún), príspevok na kanceláriu zhruba 890 eur (27-tisíc korún).

„Je jedno, či sa liečim doma alebo na Ukrajine,“ tvrdil pred týždňom Micheľ, ktorý neuvažuje o zložení mandátu, hoci na poslaneckú prácu nemá čas. Za Šachťar sa pre novinárov vyjadroval aj po zápase klubu v polovici apríla. Aj vtedy rokoval parlament, kde bol ospravedlnený pre chorobu.

Šéf parlamentu Paška Micheľovi siahol na plat už dva razy, keď nechodil do parlamentu bez ospravedlnenia. „Dochádzku za apríl zatiaľ neposudzoval,“ povedal Paškov hovorca Jozef Plško s tým, že ju bude hodnotiť dnes.

Micheľ pracuje pre ukrajinský klub od vlaňajšieho novembra, zostal však aj poslancom. Z rokovania sa pre chorobu ospravedlnil v októbri, novembri, marci a a apríli. V decembri a vo februári chýbal pre zahraničnú pracovnú cestu, v januári Národná rada nezasadala. Micheľ bol v parlamente podľa výpisu z hlasovania naposledy 6. februára.

debata chyba