Chrbet v stredu skončí. Minister nesmie zbabelo utekať, vyhlásil Fico

Premiér Robert Fico oznámil, že podá prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Chrbeta. Ministra odvolá prezident Ivan Gašparovič v stredu dopoludnia, uviedla prezidentská kancelária.

05.05.2009 10:09 , aktualizované: 20:20
Chrbet Foto:
Minister životného prostredia Ján Chrbet na pondelkovej tlačovke, kde oznámil, že sa s Interblue group dohodol na zrušení kritizovaného predaja emisných kvót.
debata

„Nemám záujem, aby mi vo vláde sedeli ministri, ktorí nie sú schopní znášať zodpovednosť za svoje konanie a ktorí sa vyhovárajú na vládu. A už vôbec nie na ministrovi, ktorý bezohľadne zaťahuje celú vládu do svojich záležitostí. Podávam preto návrh na odvolanie ministra životného prostredia,“ vyhlásil premiér Fico.

„S prekvapením som si prečítal prepis pondelkovej tlačovej konferencie pána Chrbeta. Na jednej strane tvrdí, že zmluva je v poriadku, na druhej strane žiada vládu, aby rozhodla o ďalšom osude zmluvy a ponúka aj možnosť jej zrušenia. Ale hlasovať za jej zrušenie nebude,“ nechápal konanie ministra životného prostredia premiér Fico.

Fico povedal, že vláda nemá kompetencie, aby rozhodovala o predaji emisných limitov a zdôraznil, že táto oblasť spadá výlučne pod ministerstvo životného prostredia. „Minister sa nemôže farizejsky zbaviť problému tým, že povinnosti prenesie na vládu. Nemá zbabelo utekať a vyhovárať sa na vládu ako kolektívny orgán,“ vyhlásil Robert Fico.

Premiér zdôraznil, že neodvoláva ministra Jána Chrbeta pre kontroverznú zmluvu, tá sa ešte musí podľa jeho slov prešetriť, ale preto, že nedokázal niesť za zmluvu zodpovednosť a politicky zlyhal.

Fico od SNS teraz očakáva, že príde s návrhom nového ministra, ktorý sa bude k záležitosti s emisnými kvótami stavať „chlapsky“. „Ja takýchto strašiakov nepotrebujem, nepotrebujem ľudí, ktorí jednoducho sa naplašia pri prvom probléme a ujdú mi z vlády a povedia, že nech vláda rozhodne,“ uviedol. S predsedom SNS Jánom Slotom už telefonoval pol hodiny pred tlačovou besedou a povedal mu svoj postoj a vysvetlil dôvody, prečo musí Chrbeta odvolať.

Návrh mena nového ministra ešte od SNS nedostal, ale podľa koaličnej zmluvy bude navrhnutého človeka rešpektovať. S kanceláriou prezidenta sa Úrad vlády SR musí ešte dohodnúť na presnom termíne oficiálneho aktu demisie, pretože Fico po tlačovej besede cestoval do Prahy. SNS zatiaľ na rozhodnutie Fica nereagovala.

Chrbet akceptuje, čo Fico povedal, ale nekomentuje

Minister životného prostredia Ján Chrbet sa nechcel vyjadriť ku kritike premiéra Roberta Fica, ktorý podal prezidentovi návrh na jeho odvolanie a cez médiá mu vyčítal, že sa zbavuje politickej zodpovednosti za škandalózny predaj emisií. „Minister akceptuje to, čo pán premiér povedal,“ stručne reagovala hovorkyňa rezortu životného prostredia Jana Kaplanová.

Za predaj emisných kvót získalo Slovensko podľa Fica viac ako dve miliardy korún (približne 70 miliónov eur), ktoré majú ísť na zateplovanie bytov a domov.

Predaj kvót kritizovala opozícia, podľa ktorej ministerstvo emisné povolenky predalo za nižšiu cenu ako iné krajiny a navyše neznámej spoločnosti registrovanej v Spojených štátoch. Premiér povedal, že od nového ministra očakáva, že odstráni všetky pochybnosti o predaji.

Niekdajší poslanec parlamentu za SNS sa stal ministrom vlani v auguste. Vo funkcii vystriedal nominanta SNS Jaroslava Izáka, ktorý musel odísť pre sporné prideľovanie dotácií z Environmentálneho fondu. Z kabinetu musel nedávno odísť po výzve Fica aj ďalší z troch nominantov SNS vo vláde, minister výstavby Marian Janušek.

Dzurinda vyzýva premiéra, aby zverejnil zmluvu

Predseda najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Mikuláš Dzurinda vyzýva premiéra Roberta Fica, aby zverejnil spornú zmluvu o odpredaji nadbytočných emisných kvót. Podľa jeho slov totiž zodpovednosť za celú kauzu nenesie iba minister životného prostredia Ján Chrbet, ale aj predseda vlády.

Zverejnenie zmluvy je podľa neho vo verejnom záujme. Ako Dzurinda dodal, premiér chce výmenou ministra iba zahmlievať sporný predaj emisií. Plánovaný štvrtkový poslanecký prieskum sa ministerstve životného prostredia sa podľa poslanca SDKÚ Pavla Freša napriek návrhu premiéra na odvolanie ministra uskutoční.

SMK: Fico dešifroval pravú tvár SNS

Za logický krok považuje SMK rozhodnutie predsedu vlády Roberta Fica o odvolaní ministra životného prostredia Jána Chrbeta. „Zdá sa, že Robert Fico potreboval tri roky na to, aby dešifroval pravú tvár SNS a aby si uvedomil, aké nebezpečenstvo znamená pre Slovenskú republiku pustiť k moci takú politickú stranu, ktorá produkuje každý mesiac škandály pre vládnu koalíciu a netransparentnými verejnými obstarávaniami kazí dobré meno Slovenska,“ konštatuje opozičná strana. 

Prehľad zmien na postoch Ficovej vlády

  • – //Novou ministerkou pôdohospodárstva sa stala ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová po tom, čo kreslo ministra musel opustiť podpredseda HZDS Miroslav Jureňa pre podozrivé prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde. Jeho odvolanie si vyžiadal premiér Robert Fico (Smer), čo vyvolalo roztržku vo vládnej koalícii.

    //

    • – //Minister obrany František Kašický oznámil, že podá demisiu. Dôvodom boli predražené miliardové tendre na upratovanie na ministerstve. Post po ňom prebral štátny tajomník ministerstva obrany Jaroslav Baška. Obidvoch nominoval do vlády Smer.

    //

    • – //Prezident Ivan Gašparovič odvolal z funkcie ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča, ktorý podal demisiu z osobných dôvodov. Príčiny svojho odchodu Valentovič nespresnil. Za nového ministra bol vymenovaný Richard Raši, ktorý dovtedy viedol bratislavskú fakultnú nemocnicu. Kreslo ministra zdravotníctva patrí strane Smer.

    //

    • – //Predseda vlády Robert Fico oznámil, že požiadal šéfa koaličnej SNS Jána Slotu o novú nomináciu do čela ministerstva životného prostredia. Premiér ministrovi Jaroslavovi Izákovi vyčítal, že nesie zodpovednosť za sporné dotácie na ochranu životného prostredia, ktoré financuje štát. Vo funkcii ho nahradil poslanec za SNS Ján Chrbet.

    //

    • – //Predseda vládnej HZDS Vladimír Mečiar navrhol premiérovi odvolanie ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej pre sporné miliónové dary pre vládnu HZDS. Nástupcom sa stal predseda Združenia agropodnikateľov, družstvo Dvory nad Žitavou Stanislav Becík.

    //

    • – //Minister zahraničných vecí Ján Kubiš (nominant Smeru) oznámil, že odíde z vlády, pretože sa stane novým výkonným tajomníkom Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve. Kubiša v januári 2009 nahradil Miroslav Lajčák, ktorý pôsobil ako zástupca medzinárodného spoločenstva v Bosne.

    //

    • – //Premiér Robert Fico vyzval ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS), aby pre výsledky kontroly kontroverzného tendra za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur) odstúpil. Janušek jeho požiadavke vyhovel, vo funkcii ho v polovici apríla nahradil Igor Štefanov.

    //

    • Predseda vlády Robert Fico oznámil, že podáva návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Chrbeta (SNS). Dôvodom je Chrbetov postup ohľadom spornej zmluvy na predaj prebytočných emisných kvót oxidu uhličitého.
debata chyba