Milióny z eurofondov potečú do polikliniky poslanca SNS

Štvrtina z eurofondového koláča na zlepšenie ambulancií putuje do polikliniky koaličného poslanca Štefana Zelníka (SNS). Ministerstvo zdravotníctva na čele s nominantom Smeru Richardom Rašim mu odkleplo vyše 1,6 milióna eur.

13.05.2009 08:21
poliklinika, nemocnica, Žilpo Foto:
Poliklinike Štefana Zelníka odklepol minister zdravotníctva Raši dotáciu viac ako 1,6 milióna eur.
debata

O 6,6 milióna eur (200 mil. korún) z operačného programu Zdravotníctvo sa uchádzalo 23 polikliník a menších zdravotníckych zariadení. Spomedzi nich vyšli štyria víťazi, balík peňazí dostane aj poliklinika ŽILPO v Žiline. Od roku 2003 je riaditeľom a spoločníkom ŽILPO národniar a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Zelník.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že výsledky sú v poriadku. „Úspešní uchádzači boli hodnotení na základe splnených kritérií, nie straníckej príslušnosti,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Dodala, že vo výberovej komisii na schvaľovanie žiadostí boli zástupcovia ministerstva a partnerských organizácií.

Zelník včera na celú vec nereagoval. Najskôr uviedol, že nemá čas, neskôr nedvíhal mobil.

Príspevok z eurofondov získala aj bardejovská nemocnica, ktorej šéfuje prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Podľa neho peniaze použijú na zlepšenie komfortu pre pacientov a techniky najmä na onkológii, pľúcnom oddelení, kardiológii, v ambulanciách zažívacieho traktu a úrazov. „Splnili sme všetkých 5 P z kritérií, ktoré stanovila Európska únia,“ tvrdí Petko.

Pridelenie peňazí pre Zelníka Petko nechcel komentovať. „To nie je otázka pre mňa, ale pre ministerstvo zdravotníctva a komisiu, ktorá žiadosti vyhodnocovala,“ zareagoval Petko.

Podľa obchodného registra je Zelník spoločníkom aj v ďalších troch zdravotníckych zariadenia. V súčasnosti kandiduje aj do Európskeho parlamentu.

debata chyba