Sociálne podniky prihrali ďalšie milióny ľuďom blízkym vláde

Pre lukratívnu zákazku od Ficovej ministerky práce sa priateľ Smeru zahrabať nechystá. Podnikateľa Imricha Héžela, ktorý v roku 2002 kandidoval za Smer do parlamentu, teraz poverila ministerka Viera Tomanová školením nezamestnaných. Za tieto služby pre štát dostane spolu takmer šesťstotisíc eur (18 mil Sk).

14.05.2009 09:55
Tomanová Foto:
Na školenia nezamestnaných vyčlenila ministerka práce Viera Tomanová takmer milión eur.
debata

Héžel vyhral výberové konanie na školenia v Horehronskom a Veľkokrtíšskom sociálnom podniku. „Za to, že som v Smere, sa mám ísť teraz zahrabať? Alebo nebodaj obesiť? Tu som vyhral ja, inde vyhrali iní. Všetko bolo v súlade so zákonom. Nemôžem byť diskriminovaný pre svoju politickú príslušnosť. Je to každého osobná vec,“ reagoval.

Za školenia nezamestnaných v sociálnych podnikoch si najnovšie ľudia blízki Smeru a HZDS rozdelia spolu takmer milión eur. Vyše 16 miliónov eur vyčlenila Tomanová na vznik podnikov. Polovicu z nich založili ľudia spájaní so Smerom. Ministerstvo práce tvrdí, že neskúma politickú príslušnosť konateľov či iných zástupcov dodávateľských spoločností.

Tender v Gemerskom sociálnom podniku vyhral Ivan Kiráľ, ktorý kandidoval za HZDS do Obecného zastupiteľstva v Ožďanoch. Na školeniach zarobí 300-tisíc eur (9 miliónov Sk). „To je suma za vyškolenie 240 ľudí. Kurzy budú trvať 180 hodín, povedú ich akreditovaní lektori,“ obhajuje výpočty riaditeľ podniku Milan Stieranka.

Cena za vyškolenie jedného človeka sa vyšplhá na 1 245 € (37,5 tisíca Sk). Podľa Mojmíra Kališa z agentúry Emka, ktorá takisto robí školenia, to nie je veľa. „Cena je primeraná. Ak je to náročné školenie, táto suma nie je vysoká,“ uviedol.

Na sociálnych podnikoch zarábajú ľudia blízki Smeru aj inými spôsobmi. Napríklad Horehronský sociálny podnik podľa denníka Plus 1 deň sídli v budove, ktorá podľa katastra nehnuteľností patrí deťom okresného šéfa Smeru a viceprimátora Jána Račáka. Podnik im platí za nájom. Manažéri podnikov získali navyše štedré odmeny – medzi nimi je aj priateľ poslankyne Jany Laššákovej (Smer) Juraj Thomka. Prilepšil si o 11 522 eur (347-tisíc Sk).

Aj sociálny podnik Arvik v Bardejove vypísal súťaž na vzdelávacie služby, víťaza však prezradiť nechce. „Kým nie je podpísaná zmluva s víťazom, nemôžem ho zverejniť,“ tvrdí jeho riaditeľ Jozef Sendek. Rovnako reagoval aj riaditeľ sociálneho podniku v Humennom Slavomír Rusinko. „Výberové konanie sme dali na kontrolu ministerstvu práce. Kým nebude podpísaná zmluva, meno víťaza by som zverejňovať nechcel,“ uviedol.

debata chyba