Za tretiu lúpež strávi Prievidžan zvyšok života vo väzení

V prievidzskom parku prepadol Ján Karvai opitého muža a s družkou ho obrali o peniaze. Bola to už jeho tretia lúpež, a tak ho odviedli z Krajského súdu v Trenčíne rovno do väzenia, kde strávi zvyšok života bez možnosti podmienečného prepustenia. Je to prvý právoplatný doživotný trest, ktorý v Trenčianskom kraji vymeral súd podľa zásady trikrát a dosť.

21.05.2009 19:53
Karvai Foto: ,
Eskorta odviedla Jána Karvaia v putách zo súdu do najprísnejšie stráženého väzenia.
debata

„Je to nespravodlivé, odsúdili ma na doživotie ako nejakého vraha,“ povedal 45-ročný Prievidžan, keď ho v putách viedli zo súdnej siene priamo do väzenia s najprísnejším stupňom stráženia.

Svoju obeť si vyhliadli 16. apríla 2007 v nočných hodinách. Opitý muž v parku močil, keď k nemu Karvai prišiel zozadu a zovretými rukami ho udrel po hlave a krku. Keď sa muž zosypal na zem, Karvaiova družka Mária Šándorová mu prehľadala nohavice a z vrecka zobrala 5 000 korún. Potom z parku ušli, ale pri úteku ich videli svedkovia.

Karvai sa pred súdom bránil, že síce v parku bol, ale k mužovi vraj prišiel, až keď ležal zranený na zemi a chcel, aby niekto zavolal políciu. Pred súdom tvrdil, že sa stal obeťou krivého svedectva Šándorovej.

„Viem, že ma súd berie ako nedôveryhodnú osobu, keď som bol už trestaný, toto som však nespáchal. Chcel som sa dobrovoľne podrobiť skúške na detektore lži, ale mi to neumožnili,“ vyhlásil Karvai, ktorý sa prvýkrát dostal za mreže už ako 16-ročný.

Súd argumenty obhajoby neuznal a potvrdil trest, ktorý v decembri 2008 vyniesol Okresný súd v Prievidzi. Karvai sa vtedy proti nemu odvolal, no krajský súd jeho odvolanie zamietol. Rozsudok sa tak stal právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať.

„Nezistili sme žiadne nedostatky, ktoré by spochybňovali usvedčujúce dôkazy. Aj bez výpovede Šándorovej by bolo možné dospieť k záveru o vine obžalovaného. Trestný zákon v tomto prípade neumožňuje uloženie iného trestu ako doživotie, a to aj s dôsledkom, že tento trest sa ukladá bez možnosti podmienečného prepustenia,“ povedal Jozef Janík, predseda senátu Krajského súdu v Trenčíne.

Predtým bol Karvai už dvakrát odsúdený za lúpeže. Prvýkrát v roku 1987, prepustili ho však po tzv. Havlovej amnestii. Ani po nej nezanechal trestnú činnosť, 9-krát bol súdne trestaný, väčšinou za krádeže. V roku 2002 spáchal ďalšiu lúpež, za ňu dostal 4 roky. Podmienečne ho prepustili v auguste 2006. Ani nie rok po podmienečnom prepustení lúpežne prepadol muža v prievidzskom par­ku.

„Dôkazná situácia nebola taká, aby mohol byť uznaný za vinného. Preto zvážime podanie mimoriadneho opravného prostriedku, a to dovolania na Najvyšší súd,“ vyhlásil Štefan Chovanec, obhajca Jána Karvaia.

debata chyba