Mečiarov advokát nosí v taške mobil na sudcu

Mečiarov právnik nosí pri sebe číslo na ústavného sudcu, hoci tvrdí, že s ním netelefonuje. Advokát Dušan Repák na Ústavnom súde zastupoval skupinu poslancov okolo Vladimíra Mečiara, ktorí žiadali zrušenie Špeciálneho súdu.

22.05.2009 16:12
Dušan Repák Foto:
Dušan Repák na Ústavnom súde.
debata

Repák mal číslo na sudcu Jána Auxta nalepené priamo na vnútornej strane spisu k Špeciálnemu súdu. Všimol si to poslanec KDH Daniel Lipšic, Auxtov mobil totiž kričal z oranžovej nálepky. Lipšic advokáta obvinil, že sudcu mohol ovplyvňovať.

„Považujem za škandalózne, ako sa v tomto štáte udomácnili mafiánske praktiky,“ vyhlásil Lipšic v televíznej debate TA3, v ktorej sa stretol s Repákom. Ten sa pri vysvetľovaní, prečo nosí v taške sudcov mobil, poplietol. Najskôr tvrdil, že Auxt, ktorý bol spravodajcom k prípadu, od neho žiadal doplniť spis. Neskôr spresnil, že s ním nikdy nemal nič spoločné. „V živote som s ním nekomunikoval,“ dodal Repák.

Ovplyvňovanie odmieta aj sudca. „Výrazne protestujem proti vyjadreniam spochybňujúcim sudcovskú nezávislosť,“ vyhlásil Auxt, ktorý hlasoval za zrušenie Špeciálneho súdu.

Nejde o prvý konflikt medzi Lipšicom a Repákom. Lipšic už v minulosti naznačil, že advokát je napojený na podnikateľa Jozefa Majského. Ten stojí pred Špeciálnym súdom pre podvod a spreneveru.

Prípad Špeciálneho súdu sprevádzajú od začiatku podozrenia z tlakov na ústavných sudcov. Sudca Ladislav Orosz potvrdil, že na neho a jeho rodinu  bol robený nátlak. Hlasoval proti zániku Špeciálneho súdu.

Premiér Robert Fico včera odmietol komentovať, že Oroszovi sa zrejme niekto pokúsil otráviť ženu. Keď mala pred časom ministerka Viera Tomanová podozrenie, že jej niekto otrávil psa, Fico zvolal mimoriadnu vládu. V prípade Oroszovej manželky žiada dôkaz. „Aké to boli vyhrážky? Ja o ničom neviem,“ vyjadril sa k Oroszovi.

debata chyba