Ján Slota: Z Favorita do stíhačky

"Som ochotný rokovať s čertom-diablom," povedal nedávno o budúcej koalícii predseda Smeru Robert Fico. SNS medzi riadkami odkázal, že jej miesto môže v budúcej koalícii nahradiť Dzurindova SDKÚ. SNS a jej šéf Ján Slota totiž Ficovi už celé mesiace pripravujú horúce chvíle.

30.05.2009 19:28
Slota, Danglár Foto: ,
Šéf SNS očami Danglára.
debata

O tom, že Fica prechádza trpezlivosť, môže svedčiť aj posledný Slotov škandál. Na svetlo sveta sa totiž dostal z prostredia polície, ktorú má pod palcom práve Smer. Úradný záznam o tom, ako Slota nadával pod vplyvom alkoholu v parlamentnej garáži ochrankárke, si mohol prečítať celý národ.

Bude o Slovensku aj po ďalších voľbách rozhodovať politik, ktorý sľuboval Maďarom, že nasadne do tankov a zničí Budapešť, za liek na Rómov považuje „dlhý bič a malý dvor“ a politického protivníka nazýva lajnom?

Kde sa vzal

Všetko sa to začalo tak trochu náhodou. Pred komunálnymi voľbami v roku 1990 si žilinskí národniari spomenuli na rodáka zo starej národne orientovanej rodiny.

Ján Slota, ktorý mal vtedy demolačnú firmu v Banskej Bystrici, sa postavil proti kandidátovi KDH-DS a VPN. Tesne pred voľbami sa však trojkoalícia rozpadla a namiesto dvoch kandidátov súperili o kreslo žilinského primátora traja. To nahralo Slotovi, ktorý vyhral a na žilinskej radnici ostal celých 16 rokov.

„Keď prišiel, mal bieleho favorita. Myslím, že mal ŠPZ 555,“ spomína žilinský exposlanec Dušan Maňák, ktorý proti Slotovi niekoľkokrát neúspešne kandidoval. Tri päťky figurujú na autách, na ktorých jazdí Slota dodnes. S tým rozdielom, že hodnota každého z nich je mnohomiliónová.

Po víťazstve vraj Slota pozval novozvolených poslancov na večeru. „Pamätám si, že vtedy vôbec nepil. Počas večere popíjal mlieko,“ dodáva Maňák.

Politike sa začal Slota venovať aj na vysokej úrovni. Ešte v roku 1990 sa stal aj poslancom Federálneho zhromaždenia, po rozdelení republiky sedel v Národnej rade. V roku 1994 v politickej hierarchii ešte poskočil, keď sa stal šéfom SNS a stranu doviedol do tretej Mečiarovej vlády. Okrem SNS a HZDS v nej pôsobilo Ľuptákovo Združenie robotníkov Slovenska.

Idylka s Mečiarom

Divoké privatizácie, demarše zo zahraničia, obmedzenie demokracie. Hoci bola tretia Mečiarova vláda bohatá na udalosti, Slota so šéfom HZDS väčšie problémy nemal. Vážnu krízu mali iba raz. V roku 1996 HZDS odstavilo zástupcov SNS a ZRS z vedenia Slovenskej poisťovne.

„Národná hrdosť a robotnícka česť sa končia v Slovenskej poisťovni,“ odkázal vtedy Mečiar partnerom, s ktorými sa nevedel dohodnúť na privatizácii najväčších finančných inštitúcií.

Búchanie dvermi a obviňovanie premiéra, že klame, vydržalo Slotovi asi desať dní. Keď sa ukázalo, že Slotu s Ľuptákom môže bez problémov nahradiť SDĽ, Slota zrazil opätky a na urážky zabudol. Nie však navždy.

Hriechy z minulosti

Minulosť začala Jána Slotu dobiehať pomerne rýchlo. V roku 1995 v parlamente zriadili osobitný výbor na potieranie kriminality, ktorého šéfom sa stal práve Slota. „Je kuriozitou, že predsedom komisie sa stal práve Ján Slota, ktorý bol v minulosti trestne stíhaný pre kriminálne delikty,“ komentoval to vtedy poslanec za KDH Ján Čarnogurský.

A aj keď boli Slotove trestné činy už zahladené, prevalili sa fakty o jeho trestných stíhaniach. Prvýkrát sa dostal Slota do konfliktu so zákonom v marci 1979. V trestnom liste sa uvádza, že v „podnapilom stave a nedorozumení s Jánom Buchtom udrel tohto dvakrát päsťou do tváre a tak mu spôsobil pomliaždenie tvárte a krvné podliatiny v oblasti ľavého oka“.

Druhý raz bol Slota odsúdený za to, „že pri búracích prácach“ dal svojim podriadeným pokyn, po splnení ktorého vypukol požiar.
Z dokumentov komunistickej Štátnej bezpečnosti sa verejnosť do tretice nedávno dozvedela, že sa Slota ako 17-ročný pred útekom do Rakúska spolu s ďalšími komplicmi podieľal na vykradnutí predajne textilu a mäsových výrobkov v obci Koš (okres Prievidza). Škoda 22-tisíc korún. Slota krátko nato podľa TV Markíza údajne ušiel na štyri dni do Rakúska, kde ho vraj polícia prichytila pri krádeži auta.

Do tankoch a Malíkovej sólo

Po rozchode s Mečiarom sa Slotovi prestalo dariť. V roku 1999 sa proti nemu postavila prvá podpredsedníčka Anna Malíková. Slota podľa nej veľa pije a svojimi vyjadreniami na verejnosti škodí SNS. V Kysuckom Novom Meste sa totiž Slota odviazal a na mítingu pod vplyvom alkoholu urážal Rómov, Maďarov aj vtedajšiu americkú ministerku zahraničných vecí Madeleine Albrightovú.

„My Slovania musíme držať spolu. Inak sem príde nejaká Češka, ktorá hovorí, že je Američanka, a dokonca ministerka zahraničných vecí, nejaká Albrightová, a nám Slovanom bude hovoriť, akí sme debili,“ vykrikoval Slota so zlou artikuláciou.
Na sneme v Nitre mu o pár mesiacov nato nepomohlo ani zhasnutie svetiel na rokovaní snemu. Na jeho stoličku si sadla Malíková a Slotu s jeho najvernejšími vyhodila zo strany.

Slota nazval Malíkovú kysuckou nánou, tá doňho chcela na tlačovke hádzať vajíčka. Strana sa rozdelila na dve, čo pre obe znamenalo opozičnú diétu aj na ďalšie volebné obdobie.

O Slotovom vedení strany kolovali legendy. Jedna z nich hovorí, že keď chcel šéf SNS niečo presadiť proti vôli kolegov, neváhal vytiahnuť ani odistenú pištoľ.

Žilina, s. r. o

V Žiline vládol Slota štýlom ruského gubernátora. A svoju funkciu pravdepodobne považoval za doživotnú. Na dvere historickej radnice si Slota dal vyrezať svoje meno. Steny budovy dal vyzdobiť veľkorozmernými plátnami, ktoré ho zobrazovali ako otca mesta v kruhu národovcov. O to väčší bol šok, keď si Žilinčania pred dva a pol rokom zvolili jeho konkurenta. Väzy zlomil „večnému“ primátorovi predaj Štúrovho námestia v srdci Žiliny, na ktorom stojí budúce nákupné centrum Aupark.

Čo po Slotovi ostalo? Ekologická trolejbusová doprava, nové sídlisko Hájik, cestný obchvat mesta a napokon aj kórejská automobilka Kia. Napriek plusom na miske váh prevážila odvrátená tvár jeho pôsobenia. Podľa kritikov riadil mesto ako vlastnú firmu. Mesto napríklad ručilo za 200-miliónový (6, 6 milióna eur) dlh podnikateľa Dušana Kullu, bez toho, aby o tom vedeli poslanci.

Slota veselo predával mestský majetok aj po tom, čo prehral v roku 2006 voľby. Športová hala na Bôriku vtedy skončila v rukách jeho priateľa, podnikateľa Georga Trabelssieho. Slotovi synovia zase napríklad stavajú luxusný obytný komplex v strede jedného zo žilinských parkov, ktorého odpredaj pod cenu navrhol práve primátor Slota.

S Mečiarom nikdy! Alebo …

Poznám ho dobre a nedôverujem mu. Keby ležal v truhle, pre istotu by som mu strčil pod nos zrkadlo," vyhlásil pred voľbami v roku 2006 Slota. Zakrátko však bolo všetko inak. SNS ani minútu neváhala nad Ficovou ponukou vstúpiť do koalície so Smerom a HZDS. Pravda je totiž taká, že jej koaličný potenciál je tesne nad nulou.

Slota sa príliš nebránil ani Ficovým podmienkam. Hoci pred voľbami povzbudený sľubnými preferenciami znovuzjednotenej SNS sníval o kresle ministra vnútra, napokon sa uspokojil s poslaneckou lavicou. Bola to Ficova podmienka pre Slotu aj Mečiara.
Dobrou náplasťou boli zrejme pre Slotu eurofondy. Vo vláde totiž získal rezorty školstva, výstavby a životného prostredia, cez ktoré tečú miliardy z európskej pomoci. A po škandáloch s ich zneužívaním sa začal Slotov majetok ešte rozrastať. V Žiline sa povráva, že ho Slota už dávno nepočíta v miliónoch, ale v miliardách korún. Najnovšie sa preváža v stíhačke, ktorej vlastníctvo je otázne.

Či Fico niekedy oľutoval, že vzal do partie Slotu, nie je známe. Na otázky o dôveryhodnosti vládnych partnerov odpovedá diplomatickou formulkou, že koalícia je stabilná. Spojenectvo je výhodné pre obe strany – Fico nemá v koalícii konkurenciu a určuje jej tón, Slota môže byť rád, že je vôbec vo vláde.

Aj preto Ficov súčasný odstup od SNS môže byť dočasný. A to práve do nasledujúcich volieb. Ficovým voličom by sa totiž Dzurinda vo vláde pozdával asi menej ako Slota. Keď bude Fico ako víťaz po voľbách skladať koalíciu, Slota bude poruke.

debata chyba