Na vysokú rýchlosť doplatili tisícky šoférov

Na konci mesiaca udrela polícia na vodičov v snahe vylepšiť májovú štatistiku nehodovosti. Vyšlo jej to. V pondelok sa mohla pochváliť tým, že v porovnaní s vlaňajškom opäť klesol počet nehôd, ťažko zranených aj usmrtených.

02.06.2009 12:12
debata

Počas dopravno-bezpečnostnej akcie sa od štvrtka do nedele policajti zamerali práve na rýchlosť. Z viac ako sedemtisíc priestupkov odhalili vyše 4 500 prekročení rýchlosti. Napriek tomu, že polícia mimoriadne kontroly ohlásila vopred.

V nedeľu cestoval z Tatier do Popradu aj Róbert Šillar. Končiaca sa akcia podľa neho prinútila vodičov stiahnuť nohu z plynu. „Inokedy stretnem jeden radar, teraz boli tri,“ opísal cestu.

„Je to už tretí dobrý mesiac zo štyroch po tom, čo do platnosti vstúpil nový cestný zákon,“ upozornil hovorca ministra vnútra Erik Tomáš. Zle zatiaľ dopadol len apríl. Za prvých päť mesiacov na slovenských cestách zomrelo 143 osôb, čo je oproti vlaňajšku pokles o 23 percent.

Inštitút Ineko zverejnil najnovší rebríček, v ktorom 61 odborníkov označilo nový cestný zákon za druhé najlepšie opatrenie roka 2008. Až nasledujúce mesiace ukážu, či prísnejšie pravidlá naozaj môžu Slovensku pomôcť znížiť úmrtnosť na cestách na polovicu, čo je požiadavka EÚ z roku 2002.

Do roku 2010 má Slovensko stlačiť počet obetí pod 305, ešte vlani ich však zaznamenalo 558. Mnohé európske krajiny sú na tom lepšie. Napríklad Francúzsko je k splneniu záväzku celkom blízko. Do roku 2010 má znížiť počet obetí dopravných nehôd na 4 081. Vlani na francúzskych cestách zahynulo už len 4 158 ľudí.

debata chyba