Kto zvíťazil? Paška tvrdí, že Smer. Csáky za víťaza označil pravicu

S výsledkami volieb do Európskeho parlamentu boli spokojné najmä najsilnejšia vládna strana Smer premiéra Roberta Fica a opozičné strany SMK a KDH. Sklamanie naopak netajila vládna SNS, úplne spokojná zatiaľ nebola ani opozičná SDKÚ Mikuláša Dzurindu a menšia koaličná strana HZDS Vladimíra Mečiara. Podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil Smer so ziskom 32,10 percenta hlasov, pred druhou SDKÚ (16,98 percenta). SNS prešla do europarlamentu len tesne.

07.06.2009 12:00 , aktualizované: 18:37
eurovoľby Foto:
Eurovoľby na Slovensku opäť poznačila nízka účasť.
debata

„Je to absolútne víťazstvo Smeru,“ reagoval na zatiaľ neoficiálne výsledky volieb šéf parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška v diskusnej relácii televízie Markíza. Smer pošle do Bruselu piatich zástupcov, v súčasnosti stranu reprezentujú traja europoslanci. Opozičné strany získali spolu šesť mandátov, vládna HZDS podobne ako SNS jedno kreslo.

Belousovová nie je spokojná s výsledkom SNS

Sklamanie nad získaním 5,55 percenta hlasov, ktoré SNS umožnili len tesný vstup do europarlamentu, neskrývala podpredsedníčka strany Anna Belousovová. „Čo sa týka zisku Slovenskej národnej strany, nie je dobrý, aby som bola úprimná,“ povedala v diskusnej relácii Slovenskej televízie. Poznamenala aj to, že proti SNS bola vedená silná mediálna kampaň, ktorá však podľa nej využívala aj chyby samotnej strany. Šéf SNS Ján Slota sa stal pred voľbami terčom kritiky médií pre užívanie luxusného majetku a údajné vulgárne vyjadrenia na adresu policajtky.

Je to Pyrrhovo víťazstvo, povedal Kozlík z HZDS

Opatrne hodnotila získanie jedného mandátu najmenšia vládna strana HZDS. „Je to podstatne lepšie, než boli prognózy. Na druhej strane je to tak trošku Pyrrhovo víťazstvo, pretože boli sme kúsok od dvoch kresiel. Takže v tomto zmysle vidíme ten výsledok ako nie taký najpozitívnejší,“ povedal televízii TA3 europoslanec Sergej Kozlík, ktorý by mal na svojom poste pokračovať aj ďalej. Doteraz mala strana v EP tri mandáty. Časť prieskumov namerala nedávno HZDS bývalého premiéra Vladimíra Mečiara klesajúce preferencie.

SDKÚ a KDH stratili po kresle, kresťanskí demokrati sú však spokojní

Spokojné s výsledkom bolo KDH, hoci tiež stratilo jedného poslanca. „Možno konštatovať, že kresťanskí demokrati vo voľbách získali veľmi dobrý výsledok,“ komentoval na tlačovej konferencii obsadenie dvoch miest v EP predseda KDH Pavol Hrušovský.

K úplnej spokojnosti chýba SDKÚ podľa predsedu strany Mikuláša Dzurindu po voľbách do EP len tretí mandát. „Ušiel nám len o fúz, ale taká býva politika,“ povedal na tlačovej besede Dzurinda. SDKÚ chýbalo k zisku tretieho mandátu necelých 200 hlasov. Zároveň vyslovil presvedčenie, že dvaja poslanci SDKÚ budú v EP chrániť národné a štátne záujmy.

Výsledok pre opozíciu nie je podľa Dzurindu zlý. „Prehrali sme s koalíciou 7:6,“ povedal. Opozícia posiela do frakcie Európskej ľudovej strany viac poslancov ako Smer do frakcie socialistov, pričom Dzurinda pripomenul, že hlavný cieľ Smeru, ktorý vyslovil Boris Zala – poraziť v týchto voľbách pravicu, sa nepodaril. Dzurinda upozornil, že opozičné strany porazili vo voľbách do EP Smer, dokonca sa to takmer podarilo súčtom hlasov SDKÚ a KDH.

Dzurinda vyslovil ľútosť, že vo voľbách prepadlo niekoľko desiatok tisíc hlasov voličov, ktorí si želali zmenu. Ako príklad uviedol 4,7 percenta hlasov pre stranu Sloboda a solidarita. Podľa Dzurindu 4,7 percenta hlasov je v tomto prípade nula a v druhom skrutíniu skôr podpora ľavice. Výsledok vo voľbách i predvolebnú kampaň ohodnotil šéf modrých medzi dvojkou a dva mínus.

Predseda SDKÚ odporučil Strane európskych socialistov, aby sa vrátila k hodnotám. „V poslednom období úplne prepadli populizmu. Nech sa vrátia k hodnotám, nech nepovyšujú populizmus na najvyšší piedestál,“ vyhlásil.

Pravica de facto eurovoľby na Slovensku vyhrala, tvrdí Csáky

Predseda opozičnej SMK Pál Csáky vyzval po voľbách do Európskeho parlamentu na užšiu spoluprácu troch opozičných strán. Novinárom povedal, že výsledky volieb svedčia o tom, že tri strany by spoločne dokázali vyhrať aj parlamentné voľby. Voľby do EP vyhral podľa neoficiálnych výsledkov vládny Smer s piatimi kreslami, opozičné strany získali spolu šesť mandátov a menšie vládne strany HZDS a SNS majú zvyšné dve kreslá.

„Rysuje sa platforma, na základe ktorej môžeme povedať, že aliancia týchto troch strán má šancu vyhrať aj budúcoročné parlamentné voľby,“ povedal Csáky. Dodal, že SDKÚ, SMK a KDH „de facto“ tieto voľby vyhrali. Všetky tri strany patria v EP do frakcie ľudovcov, Smer sa zaraďuje medzi socialistov.

„Slovenská pravica dohromady vyhrala eurovoľby,“ povedal Csáky. Podľa šéfa SMK je výsledok pre slovenské pravicové strany, ktoré pôjdu do europarlamentu, dobré znamenie. „Zdá sa, že politická strana Smer nevie mobilizovať tak svojich voličov, aby tie na prvý pohľad fantasticky vyzerajúce prieskumy verejnej mienky, ktoré hovoria o tom, že majú podporu nad 40 percent, mohla pretransformovať do reálnej podpory,“ zhodnotil.

Strana maďarskej koalície získala vo voľbách do Európskeho parlamentu podľa predbežných výsledkov 11,35 percenta a v parlamente by ju mali zastupovať Alajos Mészáros a Edit Bauer. Tá ocenila, že sa voliči nenechali ovplyvniť podľa nej štvavou kampaňou proti kandidátom SMK.

debata chyba