Sponzor Smeru stráca štátne zákazky, preto zmenil meno

Firma sponzora Smeru príde o štátnu zákazku za miliardu korún, časť peňazí si z nej stihla ukrojiť. Ikores nakoniec nebude stavať Vojenský archív v Trnave, za projektovú dokumentáciu však zinkasoval takmer 50 miliónov korún (1,6 mil. eur).

12.06.2009 09:03
colnica Foto:
Okrem vojenských zákaziek fi rma Ikores zarobila aj na vstupe Slovenska do Schengenu. Za rekonštrukciu hraničných priechodov vo Vyšnom Nemeckom (na snímke) a Ubli zinkasovala 260 miliónov korún (8,63 mil. €).
debata

Zákazku za miliardu korún (33 mil. eur) získala firma Jozefa Kopeckého od vtedajšieho ministra obrany Františka Kašického (Smer) priamo, bez verejnej súťaže. Výstavbu pre nedostatok peňazí však zastavil Kašického nástupca Jaroslav Baška (Smer). Ikores pritom medzičasom zmenil meno na Texo Partner.

„Vojenský archív sa stavať určite nebude,“ uviedol pre Pravdu Baška. Zdôvodnil to nedostatkom peňazí v rezorte. „Ak sa archív nebude stavať, tak stavebná firma nemá nárok na žiadnu finančnú náhradu,“ doplnil Baškov hovorca Vladimír Gemela s tým, že hľadajú iné možnosti, kde uložia spisy.

Ikoresu sa darilo získavať štátne zákazky v prvých dvoch rokoch vlády Roberta Fica (Smer): rekonštrukciu bratislavského letiska, hraničné priechody na východnej hranici či rôzne rekonštrukcie v rezorte obrany.

Od začiatku roku 2008 sa však k veľkým zákazkám nedostáva. Posledným pokusom boli upratovacie práce v rezorte obrany, kde ministerstvo pripravilo predraženú súťaž za štyri miliardy korún (120 mil. eur) pre vopred pripraveného uchádzača – konzorcium okolo firmy Slovclean, ktorý bol personálne prepojený na Ikores. Tender po prevalení škandálu zrušili.

Po viacerých kauzách zmenil Ikores meno. Z Ikoresu Slovakia, s. r. o., sa stala akciová spoločnosť Texo Partner. Pôvodným majiteľom Ikoresu bol Jozef Kopecký, ktorý v roku 2002 sponzoroval stranu Smer. V prípade akciovej spoločnosti už vlastnícka štruktúra nie je taká transparentná. Konateľ však zostal ten istý. Inak by stratili bezpečnostnú previerku.

„Národný bezpečnostný úrad zaregistroval zmenu obchodného mena na internetovej stránke Obchodného registra, ale ten nie je použiteľný na právne úkony,“ uviedol Ivan Goldschmidt z NBÚ. Priznal tak, že Ikores, ktorý má previerku na stupeň tajné, zmenu vopred neohlásil, hoci mal.

Zákon hovorí, že ak zanikne spoločnosť, tak stráca aj previerku, a teda nesmie robiť na tajných projektoch. V zákone však pozabudli na zmenu podnikateľa. „Musíme zanalyzovať podklady od spoločnosti Texo Partner,“ uviedol Goldschmidt, či previerka automaticky prejde na novú firmu.

Ficova mama aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) vlastnia byty v bratislavskom dome na Pažítkovej ulici, ktorý postavil Ikores. Fico viac ráz odmietol, že by byt bol províziou od sponzora Smeru, firmy Ikores. Tvrdil, že sa naň poskladal s bratom. Koľko za byt zaplatili ani doklady o kúpe však nezverejnil.

debata chyba