Počiatek nevie, odkiaľ má na zatepľovanie? Klame, tvrdí Frešo

Okrem premiéra Roberta Fica, ktorý toleruje klamstvá ohľadom predaných emisných kvót oxidu uhličitého, klame najnovšie podľa opozičného poslanca za SDKÚ Pavla Freša aj ministerstvo financií na čele s Jánom Počiatkom. To tvrdí, že nevie zistiť, odkiaľ prišli dve miliardy korún určených na zatepľovanie.

12.06.2009 15:03
Frešo Foto:
Poslanec za SDKÚ Pavol Frešo.
debata

Práve balík peňazí pochádzajúci z predaja emisií, mal ísť na tento účel. „Je úplna hlúposť, že ministerstvo nevie o pôvode peňazí, ktoré k nemu prichádzajú. Ak by to bola pravda, musím sa opýtať, či dokáže vylúčiť, že tieto peniaze pochádzajú od šéfov drogového kartelu v Medellíne (kolumbijské mesto preslávené v 80. rokoch pôsobením drogovému kartelu, pozn. red.),“ povedal Frešo.

Novinárom na mimoriadnom brífingu vysvetlil, že takúto informáciu začul cestou do práce v električke a veľmi ho znepokojila. „Samozrejme, je to hlúposť a rezort financií musí vedieť, odkiaľ tieto peniaze má. Alebo majú naozaj tak strašný neporiadok, že im tam chodia dve miliardy hore-dole,“ doplnil poslanec za SDKÚ.

Ďalej vytýčil tri okruhy klamstiev, ktorými podľa neho v tejto kauze zavádza premiér slovenskú verejnosť. Prvým je podľa neho tvrdenie vlády, že emisné kvóty sa musia predať čo najskôr, inak prepadnú. Druhým zas poukazovanie na ich predaj v Česku, za ktorý údajne na západe od rieky Moravy nedostali hotovosť, ale veľkú časť zisku tvorili offsetové programy. „Toto klamstvo vyvrátili obaja českí ministri životného prostredia – terajší aj minulý,“ pripomenul Frešo.

Poslednej veľkej lži sa vraj predseda vlády dopustil, keď tvrdil, že sa bude zaujímať, kto je konateľom Interblue Group, resp. kto podpisoval sporné zmluvy. „Doteraz sme sa to však nedozvedeli,“ povedal Frešo, podľa ktorého nastal čas, aby sa Fico priznal a na pôde Národnej rady SR odhalil celé pozadie škandalózneho predaja emisií. „Je čas, aby občanom vysvetlil, prečo sme v tomto regióne chudobnými príbuznými, ktorí predávali tú istú vec ako Česi či Maďari za polovicu,“ uzavrel Frešo.

debata chyba