Pri pádoch je najzraniteľnejšia hlava dieťaťa

Detská fakultná nemocnica v Bratislave rieši ročne okolo 1 500 detských úrazov. Mnohé z nich prejdú cez ruky detského traumatológa Ľubomíra Sýkoru.

16.06.2009 09:36
debata

Čo hovoríte na udalosť v Nitre?
Takéto veci sa často nestávajú. Pamätám sa na prípad z minulosti, keď dievčina umývala okno a vystrašil ju pes. Skočil po nej tak nešťastne, že vypadla. Častejšie sú však prípady, keď deti samy z okna vyskočia. Napríklad z nešťastnej lásky.

Dá sa vôbec pád z takej výšky prežiť?
To je veľmi ťažké povedať. Mali sme dievča, ktoré sa chcelo zabiť a vyskočilo zo siedmeho poschodia. Dopadla na auto. Mala veľa zlomenín, ale prežila. Vždy záleží, do akej miery je ochránená hlava. To je prvoradé. A potom vnútorné orgány.

Dvojčatá v Nitre boli iba dvojročné. Je to pre deti nebezpečný vek?
Práve v tejto vekovej skupine nebýva veľa úrazov a ani nie sú vážne. Telo malých detí je ešte veľmi pružné a odolné. Každú chvíľu sú na zemi. Keby mali kosti krehké, tak sú stále v sadre.

Akých zranení detí máte najviac?
Zlomenín. Máloktoré dieťa prejde do dospelosti bez toho, aby aspoň raz nemalo niečo ošetrené sadrou. Najčastejšie sú zlomeniny po páde na ruku, potom zlomeniny kľúčnej kosti. Na treťom mieste sú zlomeniny lakťa.

Poraďte rodičom, ako môžu svoje deti lepšie ochrániť.
Najviac úrazov býva pri športe, napríklad bicyklovaní. Ešte stále sú deti málokedy vybavené ochrannými pomôckami – prilbou, chráničmi na lakte a kolená. A potom, mali by ich viac viesť k športu. Aby aj pri obyčajnom páde neskončili so zlomeninou.

Sú dnešné deti menej obratnejšie?
Počet úrazov sa zvyšuje. Deti nie sú také aktívne ako voľakedy. A sú asi aj dengľavejšie. Rodičia dovedú potomka s nepeknou zlomeninou členka s tým, že sa potkol a spadol pri chôdzi. To predtým nebývalo.

debata chyba