Úrazy zabíjajú stovky detí. Pomôže žltý kríž?

Žltý kríž na modrom pozadí, teda švédska zástava, je symbolom nádeje pre ďalšie generácie slovenskej omladiny. Práve z tejto krajiny k nám prúdia užitočné rady, ako znížiť alarmujúco vysoký počet zbytočných detských úmrtí. O tom, že osveta je potrebná, svedčia aj štatistiky, ktoré Slovensko radia takmer až na chvost Európy.

16.06.2009 09:44
vypadnuté deti Foto: ,
Okoloidúci sa zastavovali pri malej sviečke, ktorá označovala miesto pád nešťastných dvojčiat.
debata

Čísla sú naozaj hrozivé. Každý rok na Slovensku na následky úrazov zahynie približne dvesto detí a mladistvých do 19 rokov, úraz utrpí až 200-tisíc mladých ľudí. V nemocnici skončí napríklad vyše tisíc detí s otravou či približne dvesto popálených a obarených detí. Úrazy sa podpisujú pod štyri z desiatich úmrtí detí do 15 rokov.

Zlepšiť túto tragickú štatistiku sa chystajú autori programu Zo Švédska pre decká – švédske obchodné zastupiteľstvo a švédske veľvyslanectvo. V marci zorganizovali osvetové podujatie, počas celého roka rozdávajú brožúrky, ktoré hravou formou radia, ako predchádzať úrazom a na koho sa obrátiť, keď sa im zabrániť nepodarí. Slovensku chcú ponúknuť know-how, ktoré zo Švédska spravilo svetového lídra v predchádzaní detským úrazom.

Švédsko také úspešné nebolo odjakživa. Pokrok sa začal až so vznikom Výboru proti detským zraneniam. Po 25 rokoch trpezlivých rokovaní s architektmi, mestskými projektantmi a ďalšími odborníkmi, či po prijatí špeciálnych zákonov, klesla úmrtnosť po úrazoch u detí do 15 rokov až o 90 percent. Kým na Slovensku zomrie pri úrazoch až 12 zo 100-tisíc detí, vo Švédsku je toto číslo trikrát nižšie.

Do konca tohto roka by navyše na Slovensku mal vzniknúť aj Národný register detských úrazov, ktorý by rovnako mohol prispieť k účinnejšej prevencii. „Jeho prínos bude v tom, že vytvorí jednotnú databázu. Doteraz totiž štatistiku detských úrazov robil zvlášť Štatistický úrad, Národné centrum zdravotníckych informácií, ale aj polícia,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Kde sa deti najčastejšie zrania?

  • doma – 36 %
    • na športovisku – 23 %
    • na ceste – 21 %
    • v škole/škôlke – 17 %
    • inde – 3 %
debata chyba