Kauza Daniel Tupý: Šance polície sú po rokoch minimálne. Nie nulové

Bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor hovorí, že polícia by sa v prípade vraždy Daniela Tupého nemala vzdávať. A to aj napriek tomu, že šance na zvrat tri a pol roka starého prípadu sú veľmi nízke.

17.06.2009 09:09
Richard Hrotko Foto:
Richard Hrotko po vynesení verdiktu súdu o jeho nevine.
debata

Je možné, že vražda Daniela Tupého bude niekedy vyšetrená?
Teoreticky sa to vylúčiť nedá. Vzhľadom na časový odstup však záleží už iba na šťastí, či sa podarí získať nejakú novú informáciu alebo dôkaz, ktoré by viedli k usvedčeniu páchateľa.

Je tri a pol roka od udalosti veľa?
Je to pomerne dlhý čas. Všeobecné kriminalistické zásady alebo postupy však hovoria, že nikdy nie je neskoro a k odhaleniu udalosti môže dôjsť aj s určitým časovým odstupom. Po oslobodzujúcom rozsudku nastane v trestnom konaní stav, ktorý my vyšetrovatelia nazývame prerušenie trestného stíhania voči neznámemu páchateľovi. To však nezbavuje políciu povinnosti ďalej pátrať.

Dá sa nejako vyjadriť, aké má ešte polícia šance?
Nechcem to vyjadrovať matematicky. Opakujem. Šanca, že by vyšetrovatelia dokázali niečo aj napriek maximálnej pracovitosti zistiť, je minimálna. Nie však nulová. V takýchto prípadoch zohráva úlohu náhoda alebo šťastie. História československej alebo slovenskej kriminalistiky pozná niekoľko závažných trestných vecí, kde došlo k odhaleniu páchateľa aj s odstupov niekoľko rokov.

debata chyba