Ex-SDĽ-kári mieria do diplomacie, Migaš má Moskvu, Weiss Budapešť

Novým veľvyslancom v Rusku bude niekdajší predseda parlamentu Jozef Migaš, záujmy krajiny v Budapešti bude obhajovať bývalý ľavicový politik Peter Weiss. Obom poverovacie listiny odovzdal prezident Ivan Gašparovič. Weiss aj Migaš v minulosti stáli na čele Strany demokratickej ľavice (SDĽ), v ktorej pôsobil aj súčasný premiér Robert Fico. Ten však neskôr založil vlastnú stranu Smer.

17.06.2009 11:17
Jozef Migaš Foto:
Jozef Migaš.
debata

Weiss na veľvyslaneckom poste nahradí Juraja Migaša, v Moskve naposledy na čele ambasády stál Augustín Čisár. O plánovaných zmenách médiá informovali už dávnejšie, ministerstvo zahraničných vecí ich však nechcelo komentovať.

Veľvyslanecké miesta v Rusku a Maďarsku patria k významným postom v slovenskej diplomacii. Ficova vláda totiž považuje budovanie vzťahov s Moskvou za svoju prioritu, keďže táto krajina je pre Slovensko dôležitá najmä z energetického hľadiska. Vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sú zas tradične komplikované. Minulý rok sa ešte vyostrili, keď si obe strany vymieňali ostré stanoviská pre menšinovú politiku, sporný zásah slovenskej polície na futbalovom zápase v Dunajskej Strede či pochody extrémistov v Maďarsku.

Migaš bol pred pádom komunistického režimu dlhoročným funkcionárom komunistickej strany. Pred rokom 1989 pôsobil na jej ideologickom oddelení a učil na Vysokej škole politickej. Šéfom parlamentu bol počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2002. Po odchode z politiky sa Migaš začal venovať podnikaniu a obchodu s Ukrajinou. S východným susedom Slovenska získal skúsenosti ako slovenský veľvyslanec počas vlády Vladimíra Mečiara.

Weiss stál na čele slovenskej ľavice od pádu komunistického režimu, v roku 1990 sa Komunistická strana Slovenska pod jeho vedením zmenila na SDĽ. Neskôr Weiss po sporoch v SDĽ založil novú stranu Sociálnodemokra­tická alternatíva, tá však prepadla vo voľbách v roku 2002 a zlúčila sa so Smerom-SD. V diplomacii Weiss doteraz nepôsobil, stál však na čele parlamentného zahraničného výboru.

debata chyba