Vyhrážkam v kauze Tupý štát nezabránil. Zostanú tiež bez trestu?

Za tlaky na svedkov v prípade vraždy Daniela Tupého, o ktorých už dávnejšie hovorí polícia, zatiaľ nebol nikto potrestaný. Z trestného činu marenia spravodlivosti je stále obvinený Bratislavčan Karol Patasy. Súd naposledy zasadol začiatkom júna, verdikt však nevyniesol. "Pojednávanie bolo odročené na neurčito," uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak.

18.06.2009 05:27
Tupý, Lipnický Foto:
Svedok Milan Lipnický potvrdil hrozby v kauze vraždy Tupého. Neskôr však o tom odmietol vypovedať.
debata

Päticu mužov obžalovaných z účasti na Tupého vražde súd tento týždeň oslobodil pre nedostatok dôkazov. Zlyhali kľúčoví svedkovia, ktorí menili výpovede. Jedným z nich bol Milan Lipnický. Ten zároveň opísal, ako mu Patasy v minulosti dohováral. Stretnúť sa mali vo väzbe, kde boli obaja pre inú trestnú činnosť.

Z výpovede Lipnického vyplynulo, že polícia a justičná stráž vo väznici nezabránili ich stretnutiu, hoci bolo známe, že Patasy má blízko k obvineným z Tupého vraždy. A Lipnický bol v tom čase utajeným svedkom. „Patasy bol v mojej skupine. Rozprávali sme sa v koridore. Potom sme išli k farárovi. Preriekol som sa, že som utajený svedok. On sa mi začal vyhrážať,“ vypovedal Lipnický, čím priznal, že sa sám prezradil. Patasy mu mal ešte povedať, že podsvetie vypísalo odmenu milión korún za odhalenie utajeného svedka a že ho čaká smrť.

Informácia o ovplyvňovaní svedka prenikla v júni minulého roka. „Vyšetrovanie polícia ukončila návrhom na podanie obžaloby v auguste,“ uviedla Silvia Miháliková z tlačového oddelenia rezortu vnútra. Na súde, ktorý bol teraz v júni, Patasy obvinenie poprel. Lipnický proti nemu odmietol vypovedať. Dôkazy sú teda biedne.

Patasy v súčasnosti čelí obžalobe z inej vraždy, ktorá sa odohrala ešte v novembri 2004 pred petržalským barom Boston. Ako svedkovia v tomto prípade vypovedali dvaja z obvinených v kauze Tupý. Lipnický je v teraz opäť vo väzbe pre obvinenie z lúpeže. Zároveň je obžalovaný z toho, že rozmlátil dvere električky bejzbalovou pálkou.

debata chyba