Duray označil SNS za fašistickú. Má sa ospravedlniť, platiť za to nemusí

Podpredseda opozičnej SMK Miklós Duray sa bude musieť ospravedlniť vládnej SNS za to, že ju označil za fašistickú. Odškodné jeden milión korún (33 194 eur), ktoré strane Jána Slotu minulý rok prisúdil Okresný súd Bratislava III, však zaplatiť nemusí. Rozhodol o tom bratislavský krajský súd. Verdikt sa stane právoplatný po doručení rozhodnutia obom stranám.

18.06.2009 16:28
Duray Foto:
Podpredseda SMK Miklós Duray
debata

„Uvedený výrok bol neoprávneným zásahom do dobrej povesti právnickej osoby, preto je odporca povinný písomne sa navrhovateľovi ospravedlniť,“ povedal hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. Na vyplatenie odškodného však podľa neho neboli preukázané negatívne dôsledky pre stranu. Žiadna zo strán nemá nárok ani na preplatenie trov konania.

SNS sa s Durayom sporila o jeho výroky pre maďarskú rozhlasovú stanicu InfoRádió. Politik SMK v roku 2006 krátko po zostavení novej vlády Roberta Fica povedal, že kabinet pozostáva „mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou“. SNS argumentovala, že Durayovo tvrdenie poškodilo povesť strany na Slovensku i v zahraničí a pôvodne žiadala desať miliónov korún (331 939 eur).

Na Slovensku v poslednom období súdy riešili aj ďalšie prípady, keď vládni politici žalovali opozičných poslancov. Okresný súd Bratislava I rozhodol, že bývalý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) sa má ospravedlniť predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer) za to, že v televíznej diskusii naznačoval prepojenie jeho okolia na mafiu. Niekdajší štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marian Záhumenský (Smer) zas vysúdil ospravedlnenie od bývalého ministra a exposlanca SMK Zsolta Simona, ktorý ho obviňoval z manipulácie s dotáciami na tabak.

Duray nevylúčil, že proti verdiktu podnikne ďalšie právne kroky, chce však počkať na doručenie rozsudku. „Po doručení sa rozhodneme, či sa dovoláme na Najvyšší súd,“ povedal poslanec. Ospravedlniť sa chce v súkromnom liste, podľa neho to totiž nemusí urobiť verejne. Svoj výrok o „fašistickej strane“ už poslanec príliš opakovať nechcel. „Súd ma nezaviazal, aby som to oľutoval,“ poznamenal však.

SNS sa podľa svojej tlačovej tajomníčky Jany Benkovej k rozhodnutiu krajského súdu vyjadrí až po jeho doručení. „Vtedy budeme situáciu riešiť,“ povedala.

debata chyba