Kaliňák nevie o žiadnych 'tajných'

Minister vnútra Robert Kaliňák je presvedčený, že polícia konala počas uvítacieho ceremoniálu pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, pred prezidentským palácom v súlade so zákonom.

19.06.2009 17:24
Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata

Kaliňák uviedol, že na námestí pred palácom nemal nikto povolené zhromaždenie. Oba tábory sa podľa neho provokovali. Po­lícia predviedla na vypočutie päť Slovákov a štyroch Číňanov. Šéf rezortu vnútra tiež odmietol, že by sa v inkriominovanom preistore pohybovali čínski agenti.

Za policajný zásah proti Slovákom, ktorých bili Číňania, nebude nik pykať. Kaliňák (Smer) ho ani neprišiel vysvetliť do parlamentu, hoci ho poslanci vyzývali. Protesty proti porušovaniu práv v Číne pokračovali, krv však už netiekla.

S modrinami na hlave i rukách stál v dave demonštrantov pred Úradom vlády aj Michal Havran. Zranenia mu deň predtým spôsobila slovenská polícia. „Zozadu ma zhodili na zem, údajne pre neuposlúchnutie výzvy. V tom štebote čínskych aktivistov som však nič nepočul. Napokon som skončil v cele,“ vysvetľoval. Dodal, že Čína má na Slovensku najlepšiu ochranku široko-ďaleko.

Za nesmierne smiešnu špekuláciu označil Kaliňák „šíriacu sa“ informáciu o agentoch, ktorí zasahovali na Hodžovom námestí. „Je to úplný, ale úplný nezmysel,“ povedal. Podľa jeho slov na Slovensku počas návštevy čínskeho prezidenta je 18 ľudí z čínskej bezpečnostnej služby, ale plnia povinnosti v sprievode prezidenta. „My poznáme situácie, keď sa nám šmykne noha,“ povedal Kaliňák a dodal, že v tomto prípade je to však len vytĺkanie politického kapitálu

Slovenskej polícii podľa Kaliňáka nemôže dávať nikto iný pokyny. Vo štvrtok bolo v okolí Hodžovho námestia podľa Kaliňáka povolené iba zhromaždenie Falun Gong, pred Prezidentským palácom nebolo povolené žiadne zhromaždenie. Kaliňák upozornil, že Ondrej Dostál mal zhromaždenie na Hodžovom námestí zakázané. „Zhromaždenie pred Prezidentským palácom nebolo povolené žiadne,“ povedal Kaliňák.

Podľa ministra vznikla na pomerne malom priestore chaotická situácia, transparenty slovenských aktivistov boli prekrývané Číňanmi, ktorí chceli vítať čínskeho prezidenta. „Polícia vždy pri incidente, kde sú dve strany, predvádza všetkých,“ uviedol Kaliňák. Starosta mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Andrej Petrek podľa ministra zhromaždenie rozpustil, polícia dav z priestoru vytlačila a oddelila obe skupiny.

Ohlásené štvrtkové zhromaždenie občianskych aktivistov miestny úrad Bratislava Staré Mesto zakázal s tým, že na námestí sa má konať zhromaždenie organizované Kanceláriou prezidenta SR. „Rozhodli sme sa preto pozvať ľudí na zhromaždenie, ktoré organizuje kancelária prezidenta,“ povedal Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. Prezidentov hovorca Marek Trubač pre Rádio Express poprel, že by Kancelária prezidenta SR žiadala o zhromaždenie pred Prezidentským palácom a obvinil aktivistov zo šírenia lži.

„Nie je pravda, že by sme si my rezervovali Hodžovo námestie, to je nezmysel, ktorý šíria mimovládky,“ povedal. Podľa Trubača si námestie pred Prezidentským palácom na čas návštevy čínskeho prezidenta rezervovalo čínske veľvyslanectvo. „Bola to jednoznačne kancelária prezidenta a my máme k dispozícii dokumenty, ktorými to vieme dokázať,“ uviedla Alena Kopřivová z miestneho úradu Staré Mesto, ktoré dávalo povolenie.

debata chyba