Nora Mojsejová sa pred špecializovaný súd nedostane

Podvod za vyše 760-tisíc eur, pre ktorý polícia obvinila košickú boháčku Noru Mojsejovú, nie je prípadom pre nový Špecializovaný trestný súd. Ten schválili poslanci tento týždeň, aby riešil najzávažnejšie kriminálne a ekonomické kauzy. Aby sa podvod dostal do rúk špeciálnym sudcom, musela by škoda presiahnuť 6,6 milióna eur, hovorí zákon. Mojsejová sa tak nezaradí k Jozefovi Majskému či Vladimírovi Frunimu.

20.06.2009 07:44
Nora Mojsejová Foto:
Nora Mojsejová.
debata

Braňo Mojsej obvinenie svojej manželky odmieta, nevylúčil však, že k podvodu došlo. Podľa polície ho mala Nora Mojsejová zorganizovať spolu s Dušanom Kónyom niekedy v decembri 2006. Obom im za to hrozí až 15 rokov väzenia. „Ide o nedorozumenie, ktoré sa vysvetlí. Ja som síce spis nevidel, ale z informácií, ktoré mám, vyplýva, že ide o nedorozumenie. Vyšetrovanie pokračuje, preto je zbytočné túto záležitosť ďalej komentovať,“ vyjadril sa Braňo Mojsej.

Jeho ženu policajti zadržali v stredu. Nasledujúcu noc strávila v policajnej cele. Po vznesení obvinenia ju vyšetrovateľ prepustil na slobodu. Pri návrate domov sa Mojsejová usmievala, do reči jej však nebolo. Braňo Mojsej si zásah polície v ich dome pochvaľuje. Okrem iného im mali policajti vo vile zaistiť hotovosť asi 200-tisíc eur (približne 6 miliónov korún).

„Zo strany policajtov bol zásah veľmi korektný a slušný. Bol som milo prekvapený z ich prístupu. My sme ako uvedomelí občania žiadne problémy nerobili, dom sme sprístupnili,“ skonštatoval Mojsej. Po noci v zamrežovanej cele je však Nora podľa neho rada, že je opäť doma. Môže si uvariť čaj a od všetkého si oddýchnuť.

Mojsejovci z košického Pereša sú známi vystupovaním v televíznych šou, ktoré často korenili vulgarizmami. Nora Mojsejová v minulosti neúspešne kandidovala do parlamentu za HZDS. Viac ráz odmietla, že zbohatla vďaka známosti s Alexandrom Rezešom.

Ako mal prebehnúť podvod
faktoringová spoločnosť- pracuje tak, že za dohodnutú sumu odkúpi nesplatené faktúry od klienta, ktorý potrebuje svoje peniaze skôr
klient – podpíše zmluvu s faktoringovou firmou. Potom na ňu prevedie faktúry od svojich dodávateľov, ktorí ich ešte nezaplatili. Za to mu faktoringová firma vyplatí peniaze
neskôr však firma zistí, že dokumenty, ktorédostala do rúk, sú vymyslené. Ide teda o bezcenné papiere
klient, ktorý tieto faktúry predložil, však už peniaze previedol na iné účty. Tento klient je takzvaným bielym koňom
faktoringová firma zostala bez peňazí. Tie si rozdelili autori transakcie, ktorí zostali v pozadí. Spolu malo ísť o viac ako 760-tisíc eur
debata chyba