Migaša bráni SDĽ aj ministerstvo

Strana SDĽ, ktorej kedysi Jozef Migaš šéfoval, odmieta informácie, že spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje, že prešiel bezpečnostnou previerkou.

20.06.2009 17:15
Jozef Migaš Foto:
Jozef Migaš.
debata

Strana demokratickej ľavice (SDĽ) sa zastáva nového veľvyslanca v Moskve Jozefa Migaša, ktorý bol kedysi predsedom SDĽ. Tvrdí, že počas komunizmu nedonášal Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ako v piatok informovala televízia Markíza.

„Považujeme to za prepieranie špinavého prádla práve v čase, keď bol pán Jozef Migaš vymenovaný za veľvyslanca. Myslíme si, že pri súčasnom avizovanom riziku plynovej krízy a takisto vzhľadom na zahraničnopolitickú dôležitosť postu, na ktorý bol pán Jozef Migaš vymenovaný, mala byť zvýraznená jeho osobná odbornosť – a nie pokusy kompromitovať ho na základe nepodložených obvinení,“ uviedol v tlačovom stanovisku predseda SDĽ Martin Halás.

Ministerstvo: Migaš má platnú bezpečnostnú previerku

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky protestuje proti tendenčnej reportáži Televíznych novín Televízie Markíza z piatka, 19. júna 2009, ktorá hrubým spôsobom útočí na ľudskú dôstojnosť a česť veľvyslanca SR v Ruskej federácii Jozefa Migaša a znevažuje a poškodzuje dobré meno slovenskej diplomacie vo svete. Uvádza sa to vo vyhlásení ministerstva.

Veľvyslanec Migaš, rovnako ako všetci veľvyslanci SR v zahraničí, musel pred vycestovaním na diplomatickú misiu splniť celý rad nielen odborných, ale aj bezpečnostných a morálnych kritérií. Podľa platných slovenských zákonov minulosť všetkých kandidátov na miesta veľvyslancov, vrátane ich možnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou, dôkladne posudzuje viacero štátnych inštitúcií, ktorých prácu vyhodnocuje a koordinuje Národný bezpečnostný úrad. Bez platnej bezpečnostnej previerky NBÚ by prezident SR nemohol vymenovať Migaša za veľvyslanca SR v Moskve. Veľvyslanec Migaš redaktorovi TV Markíza opakovane odpovedal, že s ŠtB nikdy nekomunikoval, nespolupracoval, ani od jej agentov nedostával úlohy. Napriek tomu bol škandalizovaný, urážaný a obviňovaný z udavačstva. TV Markíza sa tak v tomto prípade prepožičala politickej kampani proti vláde SR a dobrému menu, ktorému sa slovenská diplomacia vo svete teší, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Markíza: Migaš vraj donášal na spolužiakov

Televízia Markíza v piatok uviedla, že Migaš údajne donášal ŠtB na spolužiakov z Kyjevskej univerzity, kam v roku 1979 odišiel študovať vedecký komunizmus. Podľa televízie, dôstojník ŠtB Michal Kolbasa z československej ambasády mu ponúkol spoluprácu. Markíza informovala, že podľa archívnych dokumentov Migaš ochotne prisľúbil spoluprácu ako dôverník a s dôstojníkom rozviedky sa stretol údajne päťkrát. Po prvý raz v roku 1981 ho vraj informoval o tom, čo hovoria poľskí študenti na politickú situáciu v Poľsku. Markíza ďalej uviedla, že na priame požiadanie dôstojníka ŠtB Jozef Migaš v tom istom roku údajne získaval informácie aj o dvoch západonemeckých stážistoch. Posledný záznam je vraj z roku 1982, Migaš mal pred návratom domov informovať pracovníka rozviedky o názoroch rektora univerzity na československých študentov. Bývalý šéf parlamentu Migaš spoluprácu s ŠtB poprel. „Ja som nespolupracoval, ja nepoznám relevantné dokumenty. Ja som nevidel nejaké dokumenty spravodajských služieb,“ vyhlásil pre Markízu Migaš.

SDĽ, ktorá bola pokračovateľkou Komunistickej strany Slovenska a ktorej členom bol v 90. rokoch aj premiér Robert Fico, sa od začiatku roka 2005 zlúčila so Smerom-SD. Ministerstvo vnútra SR v máji 2005 zaregistrovalo novú SDĽ ako politickú stranu. V prieskumoch verejnej mienky nezaznamenáva dostatočnú podporu pre vstup do parlamentu.

debata chyba