Za Harabina platíme vysokú cenu

Ak sa Štefan Hatrabin stane predsedom Najvyššieho súdu, ludia si nás budú vážiť ešte menej, hovoria sudcovia Jana Dubovcová a Dušan Čimo.

22.06.2009 06:25
Sudcovia Dušan Čimo a Jana Dubovcová Foto:
Sudcovia Dušan Čimo a Jana Dubovcová
debata

Nebojíte sa verejne vystúpiť proti Štefanovi Harabinovi?

DUBOVCOVÁ: Tieto veci som si v sebe vyriešila už dávno. Niekedy je lepšie byť opatrným. Toto je však hraničná situácia, kedy treba ísť s názorom von, lebo len tak máte šancu niečo ovplyvniť.

ČIMO: Nie je to jednoduché. Všetci sme si vedomí možných dopadov.

Prečo ste podpísali výzvu Červená pre Harabina?

DUBOVCOVÁ: Súčasťou mojej profesie je zásada ctiť a dodržiavať základné právne princípy. Teraz dochádza k ich fatálnemu porušeniu, keď aktívny politik kandiduje na funkciu v súdnictve. Aj ústava hovorí, že tieto dve veci majú byť oddelené. Podanie takejto kandidatúry je minimálne nevkusné.

ČIMO: Strach, ktorý prevláda medzi kolegami nie je normálny. Tomu treba čeliť, pretože opak vedie k úplnému ovládnutiu justičného prostredia určitými osobami. Ak nebudeme dnes schopní vysloviť názor, kto má stáť na našom čele, možno zajtra nebudeme schopní pod určitým tlakom vyjadriť jednoznačný názor na akúkoľvek prejednávanú vec.

Minister podľa vás nie je vhodný kandidát. Prečo?

DUBOVCOVÁ: Je rozporuplný z hľadiska verejnosti. Pre veľkú časť ľudí je neprijateľný. Môže nám iba uškodiť, ak by sa stal najvyšším predstaviteľom súdnej moci. Ľudia by si nás vážili ešte menej ako teraz, keď máme len slabú podporu.

Ako bude podľa vás hlasovanie v pondelok vyzerať?

DUBOVCOVÁ: Vyzývam členov súdnej rady, aby odstúpili od hlasovania. Čiže, nie aby sa zdržali, ale aby sa ho vôbec nezúčastnili. Podmienky totiž vylučujú normálne hlasovanie.

Čím ho vylučujú?

DUBOVCOVÁ: Ide o konflikt záujmov. Narozdiel od protikandidátky Evy Babiakovej má minister Harabin napríklad právo menovať a odvolávať niektorých členov súdnej rady. Tých, ktorí ho majú teraz voliť. Toto právo bude mať aj po akte voľby. Je to až nenormálna konštelácia. To, že počas aktívneho vykonávania politickej funkcie ministra spravodlivosti podal takúto kandidatúru svedčí o tom, že nemá cit pre právne princípy.

Čo keď sa predsa len bude hlasovať?

DUBOVCOVÁ: Podľa konkrétnych osobných vzťahov, ktoré majú členovia súdnej rady medzi sebou si myslím, že ho zvolia.

Harabin prezentuje situáciu tak, že väčšina sudcov stojí za ním. Naozaj má väčšinovú podporu?

ČIMO: Je tu časť sudcov, ktorí úprimne veria, alebo majú určité dôvody, kvôli ktorým sú za tohto kandidáta. Potom je tu časť sudcov, ktorým pripadlo v súčasnej situácii zaťažko s vedomím obáv vysloviť skutočný názor.

DUBOVCOVÁ: Je to iba zdanlivá podpora. Z veľkej časti ju dostal preto, že sú obavy pred jeho osobou a vplyvom. Aj keby ju mal, je to aktívny politik, a preto je jeho kandidatúra za týchto podmienok neprijateľná

Jedným z mínusov Štefana Harabina je jeho vzťah s Bakim Sadikim, ktorý bol obvinený z drogovej trestnej činnosti. Prekáža to?

DUBOVCOVÁ: Telefonát medzi ním a Sadikim, ktorého prepis bol zverejnený, sa odohral v čase, keď bol aktívnym sudcom. Navyše vždy robil trestné právo, o to je to vážnejšie. Minister dodnes tieto veci nevysvetlil, čo ho podľa mňa diskvalifikuje ako sudcu. A len sudca môže kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu.

ČIMO: Na čele tohto orgánu, ktorý zastrešuje celú súdnu moc musí stáť človek úplne priezračný – čistý ako ľalia. Tam nesmie byť žiadna pochybnosť.

Premiér Róbert Fico vyzval verejnosť, aby nechala Súdnu radu v pokoji pracovať a netlačila na ňu. Čo si o tom myslíte?

DUBOVCOVÁ: To je nepochopenie celej veci. Namiesto toho, aby sme boli šťastní, že verejnosť dáva najavo, ako si predstavuje autority súdnej moci, tak to považujeme za tlak. Tu ide o obsadenie postu najvyššieho predstaviteľa súdnej moci. K tomu ľud má čo povedať.

V tejto vypätej situácii požiadal minister Harabin tri denníky, jeden týždenník a rádio o dokopy 800 tisíc eur (26,5 milióna korún) za to, že spájali jeho osobu s mafiou. Je to v poriadku?

DUBOVCOVÁ: Opäť to svedčí o ňom, akú má osobnostnú výbavu, keď takýmto spôsobom tlačí na médiá. Tie by mali byť v takýchto súdnych konaniach úspešné. Nie sú. Určite to však nebude dlho trvať.

V iných európskych štátoch dopadajú tieto spory inak?

DUBOVCOVÁ: Je len otázka času, kým sa niektorý takýto spor dostane pred súdny dvor v Štrasburgu, a vtedy bude musieť podľa mňa Slovenská republika veľa platiť. Vo svete sa politici súdia väčšinou iba kvôli veciam, ktoré sa týkajú ich súkromia. Aj vtedy súd väčšinou povie, že verejný činiteľ má mať aj v súkromnej oblasti znížený prah citlivosti, že kritika voči nemu môže byť výraznejšia, a to už sa vôbec nerozprávame, či pravdivá, alebo nepravdivá. Urobiť si z takejto veci zárobkovú činnosť je neprijateľné. On sa tým navyše chváli, koľko kde vybral.

Zaznelo, že za Harabina sa do súdnictva dostávajú iba rodinní a stranícki známy. Aj vy si to myslíte?

DUBOVCOVÁ a ČIMO: To si nemyslíme, to je tak.

ČIMO: Súdnictvo je dnes z tohto pohľadu uzavreté, dokonca by som povedal, že je momentálne sprivatizované prívržencami určitého názorového zoskupenia.

Neobávate sa piatich rokov, ktoré môže byť Harabin vo funkcii predsedu Najvyššieho súdu?

DUBOVCOVÁ: My svojim spôsobom ďakujeme za Harabina. Pretože nebyť toho, že svoju funkciu vykonáva tak, ako ju vykonáva a napĺňa svoje ambície tak, ako ich napĺňa, nezbadali by sme množstvo chýb v našich právnych predpisoch a myslení. Aj keď cena, ktorú platíme je veľká. Som presvedčená, že za päť rokov už nebude mať toľko prívržencov.

ČIMO: Smeruje to tu k sústredeniu právomocí a uzavretiu justičného systému bez reálnej možnosti kontroly zvonku. Päť rokov je strašne dlhá doba. Bojím sa, aby sa tu nenapáchali nenapraviteľné škody morálneho rázu, z ktorých sa budeme strábiť niekoľkonásobne dlhšie. Otázka je, či sme na to pripravení a či to justícia ako taká unesie.

Hlasuj za tento článok na -->

Jana Dubovcová
Je civilnou sudkyňou na Okresnom súde v Banskej Bystrici. Známou sa stala, keď ako predsedníčka tohto súdu iniciovala prieskum o korupcii na vlastnom súde. Podieľala sa aj na projekte zavádzania elektronického systému prideľovania súdnych spisov na slovenských súdoch. V roku 2002 získala cenu medzinárodnej organizácie Transparency International za boj proti korupcii.

Dušan Čimo
Pracuje ako sudca na Krajskom súde v Trnave. Je členom celorepublikovej rady Združenia sudcov Slovenska.

debata chyba