Harabin kráča pevným krokom, môže sa však potknúť

Rozhodovanie o novom šéfovi Najvyššieho súdu, ktorým má byť Štefan Harabin (HZDS), sa môže ešte zaseknúť. Hlasovať má o ňom v pondelok Súdna rada. Dva nezávislé zdroje však Pravde potvrdili, že voľba Mečiarovho ministra, ktorej predchádzala séria protiharabinovských protestov, sa ešte prinajmenšom oddiali.

22.06.2009 06:21
Štefan Harabin Foto:
Minister spravodlivosti Štefan Harabin.
debata

Spolu s Harabinom na post šéfa Najvyššieho súdu kandiduje aj sudkyňa Eva Babiaková. Tú podporila časť kolegov z Najvyššieho súdu. Harabina navrhli viaceré kolektívy sudcov, pléna a sudcovské rady. Sudcovská rada Najvyššieho súdu sa však za Harabina nevyslovila.

"Podporujeme kandidatúru Evy Babiakovej,“ uzniesla sa na mimoriadnom zasadnutí začiatkom júna. Súčasný minister za HZDS Harabin má napriek tomu v 17–člennej Súdnej rade istú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Odmieta pritom argumenty, podľa ktorých je jeho nominácia v rozpore so zákonom, pretože ako minister má pozastavený výkon funkcie sudcu, a teda zákon mu kandidovať nedovoľuje. Odporcovia Harabina tiež namietajú, že ako minister má dosah na viacerých členov Súdnej rady, a teda tí nemôžu rozhodovať slobodne. Ide o štátneho tajomníka ministerstva Daniela Hudáka, šéfa Justičnej akadémie Petra Hullu a tiež funkcionárov súdov Vieru Petríkovú, Igora Burgera, Gabrielu Šimonovú, Richarda Molnára a Máriu Usačevovú.

"Minister spravodlivosti si nesmierne váži vysokú podporu sudcov a občanov pri voľbe,“ tvrdí jeho hovorca Michal Jurči. Proti Harabinovi sa však zdvihla vlna občianskych protestov. Demonštráciu aktivisti pripravujú aj počas pondelkovej voľby pred sídlom Najvyššieho súdu. Občianskym združeniam sa nepáči, že Harabin doteraz nevysvetlil telefonát s Bakim Sadikim, ktorého polícia v minulosti považovala za šéfa drogovej mafie, aj ďalšie kauzy.

Oddialenie rozhodnutia Súdnej rady by bolo možné v prípade, že sa jej členovia k hlasovaniu z rôznych dôvodov nedostanú. Aj po zvolení nového šéfa Najvyššieho súdu nemusí mať ešte Harabin definitívne vyhraté. Jeho súperka totiž môže hlasovanie pre spomínané nezrovnalosti napadnúť na Ústavnom súde.

V prípade nástupu Harabina na Najvyšší súd sa uvoľní funkcia ministra spravodlivosti. Jedným z možných kandidátov na tento post je súčasný šéf trestného odboru Generálnej prokuratúry Tibor Šumichrast. HZDS to zatiaľ nepotvrdilo ani nevylúčilo. V hre je podľa dostupných informácií aj žena.

debata chyba