Radičová o rozchode s Riapošom: Čelili sme útokom

Vyberte si ju aj vy a neoľutujete. Tak radil voličom v prezidentskej kampani partner Ivety Radičovej, paralympionik Ján Riapoš. Dva mesiace po voľbách sa s Radičovou rozišiel.

22.06.2009 06:50
voľby, prezident, Radičová Foto:
Ján Riapoš sa zúčastňoval na mítingoch Ivety Radičovej. Stál po jej boku aj počas volebnej noci, keď síce prehrala, ale získala milión voličských hlasov.
debata

Radičová pred voľbami čelila obvineniam premiérovho poradcu, že Riapoša použila na zlepšenie imidžu. Politička SDKÚ sa teraz neobáva, že jej politickí súperi rozchod s partnerom v súčasnosti zneužijú.

"Už mi ublížili dosť, už sa mi viac ani nedá,“ povedala Radičová pre Pravdu. Cez víkend Radičová priznala, že s Riapošom už nie sú spolu. Vzťah podľa nej skončil pred tromi týždňami Riapoš, dôvodom bola iná žena.

"Je to bolestivé, snažím sa s tým vyrovnať,“ dodala. Podľa Radičovej sa na výsledku volieb aj na jej ďalšom živote podpísali útoky počas kampane.

"Ja som to dostávala z každej strany. Kňazi o nás rozprávali v kostole, veď mi to hovorila Jankova mama,“ uviedla Radičová. Myslí si, že v istej skupine voličov jej to zobralo hlasy.

Na Radičovú najskôr zaútočil premiérov poradca Drahoslav Machala. "Nejaký americký poradca poradil, že Janko Riapoš na invalidnom vozíčku bude pre Radičovú ťahákom na získanie súcitu a vytvorenie obrazu silne sociálne cítiacej ženy,“ uviedol.

Neskôr ju verejne odsúdil vikár Spišskej diecézy Ján Duda, podľa ktorého bola neprijateľná pre katolíkov, lebo žila s Riapošom v konkubináte. Časť kňazov jej potom chcela znemožniť vystúpenie na pôde Katolíckej univerzity.

S Riapošom žila Radičová dávno pred začiatkom kampane. Najskôr sa mali zosobášiť po olympiáde v Pekingu v auguste 2008. Hoci Riapoš vybojoval medailu, svadba sa nekonala. Dvojica chcela počkať do skončenia prezidentských volieb.

Riapoš sa zúčastňoval na Radičovej mítingoch. "Myslím, že je to veľmi dôstojná úloha, držať prezidentskej kandidátke kabelku. Nájdete v nej veľa užitočných vecí,“ vravel, že mu neprekáža hrať popri nej druhé husle. Stál po boku Radičovej aj počas volebnej noci, keď síce prehrala, ale získala milión voličských hlasov.

Odvtedy prišla o možnosť kandidovať na lídra SDKÚ, keď ustúpila Mikulášovi Dzurindovi. Stratila tiež poslanecké kreslo, keď v parlamente hlasovala za poslankyňu Tatianu Rosovú. Za podvod ju chcela riešiť koalícia na mandátovom výbore.

debata chyba