Kramplová: HZDS je ako škrečok v kruhu

Bola Mečiarovou pravou rukou, teraz hovorí o odchode z HZDS. Bývalú podpredsedníčku strany Zdenku Kramplovú Vladimír Mečiar dvakrát dosadil do vlády, pred odchodom do opozície ju poslal na teplé miesto na veľvyslanectvo do Kanady. Dnes sa Kramplová obzerá po Mečiarovom najväčšom konkurentovi - Ficovom Smere.

23.06.2009 11:37
Kramplová Foto:
Zdenka Kramplová.
debata

Prečo hovoríte o odchode z HZDS až teraz?
K dnešnému dňu nevystupujem ani nikam neprestupujem. Chcem dokončiť svoj mandát a ľudia mi dali dôveru ako kandidátke HZDS. Jedno je však jasné: stratila som dôveru HZDS, nemôžem teda rátať s tým, že by som mohla byť v strane aktívna. Či budem aktívna v politike niekde inde, dnes neviem povedať. V HZDS však už nemám priestor.

Keď ste prišli na inauguráciu Ivana Gašparoviča, alebo ste hlasovali inak ako ostatní poslanci z HZDS, napríklad o Špecializovanom trestnom súde, nedostali ste nejaké napomenutie?
Nie.

Ani nejaké odkazy?
Niečo bolo. A nebolo to nejaké podstatné, že by som si to pripúšťala.

Čo vám odkázali z vedenia HZDS?
To by som nekomentovala.

Že máte zvážiť, ako ste získali mandát.
Že som zvolená za HZDS. Ale nikdy som sa nejako nevymykala. Hlasovala som s koalíciou.

Ako je to s vaším odchodom do Smeru?
Ja nevyvíjam nijaké aktivity, nechystám si pôdu ani som nekonzultovala svoj prípadný odchod. Čo bude neskôr, sama neviem. Môže sa stať, že o rok budem aktívna v politike, aj že nebudem.

Viete si predstaviť bližšiu spoluprácu so Smerom, prípadne členstvo v ňom?
Spolupracujem aj so Smerom aj so SNS. Tí ľudia sú mi blízki. V tom prekážku nevidím. Je mi blízky aj ich sociálny program. To však ešte neznamená, že by mal človek meniť stranícke tričko.

Myslíte si, že by ste mali šancu dostať sa na kandidátku Smeru?
O takýchto veciach som ešte neuvažovala.

HZDS sa prepadlo na hranicu zvoliteľnosti. Čomu to pripisujete?
Za 15 – 16 rokov, čo som tam prežila, poznám HZDS pomerne dobre. Mám pocit, že vedenie sa snaží veľa robiť, ale výsledok je, ako keď zavriete škrečka do kruhu. On sa škriabe hore, kruh sa točí, ale škrečok je stále na jednom mieste. Napriek veľkému úsiliu sa úspechy nedostavujú. Naši voliči si našli alternatívu v iných stranách – v Smere a SNS. Táto alternatíva je dnes omnoho jasnejšia, ako bola v roku 2002 alebo 2004.

Čo robí vedenie HZDS zle?
Toto vedenie je odtrhnuté od voličov. Strane uškodilo, že ignorovala inauguráciu prezidenta, aj spôsob, akým išla do prezidentských volieb.

Pomôže Vladimírovi Mečiarovi nové omladené vedenie? Nie je to odkaz starým harcovníkom, že nemajú dôveru šéfa?
Ľudia, s ktorými sa stretávam v regiónoch, majú pocit, že nové vedenie nemôže pochopiť ich problémy. Tí mladí trochu arogantne poukazujú na to, že majú funkcie, oni sú tí silní. Starší voliči nad 60 rokov sa s tým ťažko vyrovnávajú. Ak mali pritiahnuť mladých ľudí, tak to zatiaľ na preferenciách nie je vidieť.

Ako funguje vaša spolupráca s HZDS?
S vedením strany nemám žiadne kontakty. Pokiaľ ide o poslanecký klub, stretávame sa v parlamente. To je všetko.

Ako sa stane z pravej ruky pána Mečiara jeho oponent a kritik?
Každý človek, ktorý sa začne orientovať v politike, začne veci vidieť zo širšieho uhla – panoramaticky. Potom začne svoje názory prezentovať a časom si povie, že takto sa to už nedá. Nie som prvá ani posledná.

Kto je dnes Mečiarovou pravou rukou?
To vám neviem povedať. Ja som od odvolania z funkcie ministerky nebola ani na ministerstve, ani v centrále HZDS.

debata chyba