Prívalový dážď spôsobil v okolí Bardejova povodne

Lokálny prívalový dážď, ktorý sa prehnal v nedeľu krátko po polnoci severným Šarišom, spôsobil rozsiahle povodne v Bardejovskom okrese, postihnuté sú aj niektoré obce Svidníckeho okresu. Ako uviedlapredsedníčka obvodnej povodňovej komisie v Bardejove Mária Hankovská, v okrese vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity v desiatich obciach, dve obce majú druhý stupeň. Daždivé počasie pritom meteorológovia predpovedajú aj na ďalšie najbližšie dni.

27.06.2009 11:24 , aktualizované: 28.06.2009 19:00
povodne, záplavy, východné Slovensko Foto:
V obciach na východnom Slovensku sa v noci vylievala voda z korýt riek. Mnohým domom zaplavila pivnice.
debata

Od skorých ranných hodín tu zasahovali hasičské jednotky, na pomoc im prišli aj príslušníci záchrannej jednotky z Humenného. Záchranári intenzívne pracujú na odčerpávaní vody z pivníc, odstraňovaní škôd na mostoch, cestách a budovách. Podľa Hankovskej, ktorá bola s členmi obvodnej povodňovej komisie od rána v teréne, najhoršia situácia je v obciach Richvald, Krivé, Andrejová, Beloveža a v mestskej časti Bardejova v Bardejovskej Novej Vsi. K zraneniu osôb nedošlo.

V Richvalde je asi päťdesiat zatopených domov. Voda a bahno sa dostali do pivníc, záhrad, na cesty a chodníky. Obyvateľom tu uhynuli niektoré hospodárske zvieratá. V obci nie je pitná voda, Červený kríž zabezpečil hneď ráno minerálky. Hankovská uviedla, že pokiaľ občania budú potrebovať pitnú vodu, Východoslovenská vodárenská spoločnosť je pripravená na žiadosť starostov pristaviť cisterny. Zatiaľ takúto požiadavku nedostali.

V Richvalde mali nadránom problém aj svadobčania, ktorí sa nemohli dostať domov zo svadobnej hostiny. Museli počkať, kým opadne najväčšia voda. Veľa domov podmylo aj v Krivom. V Andrejovej voda poškodila dva mosty a úplne zničila dve lávky. V obci Beloveža je zničená vozovka na troch miestach, cesta je zatiaľ prejazdná iba pre osobné motorové vozidlá. V Bardejovskej Novej Vsi voda zničila tri mosty a podmyla približne 70 metrový úsek cesty. V obci Šarišské Čierne príval vody odkryl plynové potrubie.

Hankovská uviedla, že situácia nie je natoľko kritická ako pri vlaňajších záplavách. Preto nezvolala krízový štáb. Od rána boli v teréne, na 13:00 zvolala obvodnú povodňovú komisiu, na ktorej zhodnotia aktuálny stav a príjmu ďalšie potrebné opatrenia. Na celom území je slnečno.

Problémy s veľkou vodou majú aj na severe Slovenska

Problémy s vodným živlom mali počas dňa aj v obciach na severe krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav na svojich stránkach podvečer informoval, že viaceré menšie toky na Orave či Kysuciach naďalej stúpajú. Naopak, klesla Oravica v Trstenej, kde hladina cez deň dosiahla úroveň tretieho povodňového stupňa; pokles zaznamenali aj na Jelešni v Trstenej či Čiernom Váhu v žilinskom regióne.

Lodnú plavbu medzi Bratislavou a Viedňou obnovili

Lodnú plavbu na Dunaji medzi Bratislavou a Viedňou, ktorá bola niekoľko dní pre rozvodnenú rieku zastavená, dnes ráno opäť obnovili. Povedal to Miroslav Mulár zo Štátnej plavebnej správy. Zákaz pre lodnú dopravu však naďalej platí na strednom a dolnom toku Dunaja smerom na Budapešť.

„Plavba je oficiálne povolená od Bratislavy do Viedne,“ povedal Mulár. Dunaj v Bratislave a Devíne od soboty stále klesal, v sobotu o 18:00 bol na týchto miestach odvolaný druhý povodňový stupeň. V prístavoch v hlavnom meste podľa Mulára kotví asi desiatka lodí, ktorých plavbu do Rakúsku zastavila rozvodnená rieka. Pripomenul však, že pre silný prúd nemusia lode vyplávať. „Rozhodnutie, či loď prístav napokon opustí, je na kapitánovi plavidla,“ dodal.

Druhý povodňový stupeň, takzvaný stav bdelosti stále platí na strednom a dolnom toku Dunaja. V Komárne a Štúrove podľa Ladislava Cereho zo Slovenského vodohospodárskeho podniku hladina rieky v týchto chvíľach kulminuje na úrovni tretieho povodňového stupňa; Komárno hlási 703 centimetrov, Štúrovo 614 centimetrov. „Tretí stupeň – stav ohrozenia – nebude vyhlásený, keďže v oblasti sú vybudované protipovodňové múry a situáciu máme pod kontrolou,“ tvrdil Cere.

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojich stránkach informoval, že z noci na dnes stúpla hladina niekoľkých menších tokov na severe a východe krajiny. Druhý povodňový stupeň dosahovala k 9:00 hladina Kamienky pri Hniezdnom v Prešovskom kraji či Čierny Váh v žilinskom regióne; na Oravici v Trstenej na severnej Orave vystúpila hladina v priebehu hodiny o približne meter na úroveň tretieho povodňového stupňa.

V obciach na východnom Slovensku sa v noci...
V obciach na východnom Slovensku sa v noci...
+1V obciach na východnom Slovensku sa v noci...
debata chyba