Veľká voda na Orave vyvracala stromy a ničila cesty

Bola to len chvíľka, v ktorej sa päťdesiatročná voda privalila na hornú Oravu. V Rabči sa zrazu zdvihla hladina riečky Bystrá a začala pustošiť. Valila sa ponad most, odkrojila z cesty pri novostavbách. Vyliala sa z koryta a vtrhla do centra dediny. Zaplavila školu, novú telocvičňu, kancelárie, pivnice, záhrady, polia. Pohotový oravský podnikateľ zareagoval a včera v Rabči ponúkal gumáky a pršiplášte.

29.06.2009 17:06
záplavy, povodeň, Orava Foto: ,
Stromy, elektrické stĺpy a skaly plávali v inokedy nenápadnej riečke Bystrá v Rabči. Pri povodni ničila všetko, čo jej stálo v ceste.
debata

„Najprv prišla búrka a o chvíľku záplava,“ spomína na nedeľný večer Mária Kvasňáková. „Voda sa valila, niesla mohutné smreky, tamto zo stavby pobrala kvádre,“ ukazuje. „Stála som na moste, ale keď som to videla, radšej som sa utekala schovať domov, prišlo mi z toho zle,“ opisuje. Skazu z predchádzajúcej noci si prišiel pozrieť aj Gustáv Miklušák. „Tu, kde teraz tečie rieka, bola ešte v nedeľu cesta. Voda ju strhla, plávali v nej stromy a hrmotali skaly. Pozbierala aj elektrické stĺpy, tamto je jeden z nich,“ ukazuje do kalnej rieky.

„Bývali tu veľké vody, ale takáto povodeň už nebola päťdesiat rokov,“ spomenul si na rok 1959 Ján Jagnešák. „Teraz vlastne u nás dolu ani veľa nepršalo, prišlo to z vrchov, od Oravskej Polhory a Babej hory. Hladina stúpala tak, akoby vodu niekto vylieval z hrncov,“ uzavrel Jagnešák. V pondelok si prišiel pozrieť následky po povodni a spolu s ním ďalší obyvatelia Rabče. Z brehu fotili rozvodnenú rieku, v ktorej boli vzpriečené stromy, vyvrátené aj s koreňmi.

Oravské Veselé, Bobrov, Breza, Ťapešovo, Rabča, Rabčice, Oravská Polhora. V nedeľu ráno vyhlásili tretí povodňový stupeň v okrese Tvrdošín a večer sa pridal aj susedný okres Námestovo. Na cestu v Oravskom Veselom padali stromy, v Oravskej Polhore vytopilo 350 domov. „V nedeľu poobede pršalo, neskôr sa pridali krúpy a už sme videli, ako sa riečka Polhoranka vylieva na cesty, do dolín,“ hovorí starosta Peter Horváth. V Rabčiciach strhla prívalová vlna dva mosty. „Tiekla cez cesty, keď opadla, zhŕňali sme nánosy bahna a štrku radlicou ako snehové záveje,“ opisuje starosta Rabčíc Jozef Slovík. „Deti dnes dostali v škole voľno, veď aj tú zatopila voda. Učitelia pomáhali čerpať vodu, umývali, upratovali, aby si deti mohli prísť v posledný školský deň po vysvedčenia,“ uzavrel starosta Rabče Dušan Ratica.

Predpoveď počasia na najbližšie dni nie je vôbec povzbudzujúca. Má byť premenlivo, dusno, na mnohých miestach búrky a búrkové lejaky. Ktorú oblasť búrky s lejakmi postihnú, nie je možné vopred určiť.

Tam kde bola kedysi cesta k novostavbám...
Stromy, elektrické stĺpy a skaly plávali v...
+6Stromy, elektrické stĺpy a skaly plávali v...
debata chyba