Búrky spôsobili ďalšie škody na Kysuciach i východe Slovenska

Silné búrky opäť spôsobovali lokálne povodne na východe Slovenska. Desiatky domov zaplavila voda v Kežmarku, na niektorých cestách v okrese bola obmedzená doprava. Povedal to operačný dôstojník hasičov z okresného riaditeľstva v Kežmarku. Búrka na rieke Dunajec zničila plť, pri čom sa utopil český turista. Inde si podľa hasičov povodne zranenia nevyžiadali.

29.06.2009 19:43 , aktualizované: 22:54
debata

Záplavy zasiahli aj hlavnú cestu z Kežmarku do Starej Ľubovne. Pri Bušovciach bola cesta zaplavená, pri miestnej časti Spišskej Belej Strážky sa zas zosunula pôda.

Škody po búrke odstraňujú aj na Kysuciach

V Starej Bystrici a Radôstke v okrese Čadca odstraňujú škody po pondelkovej silnej búrke. Ako informoval starosta Starej Bystrice Ján Podmanický, v obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Odčerpávajú vodu z rodinných domov, prečisťujú toky a odvodňujú kanály a cesty od nánosov bahna. V časti obce Skríželné prívalová vlna zničila 200-metrový úsek cesty. V tejto lokalite, ktorá patrí štátnym lesom, býva na majeri jedna rodina, ktorá je teraz odrezaná od sveta. Povodňová vlna zasiahla podľa Podmanického šesť lokalít obce. Po enormnom množstve zrážok voda stekala z okolitých hôr a robila paseku.

Škody po vyčíňaní vodného živlu odstraňujú aj v susednej Radôstke. Cez deň tam zasahovala aj záchranná hasičská brigáda zo Žiliny so žeriavom. Zaplavilo tam totiž most cez rieku, o mostné piliere sa zachytili konáre a kmene stromov, ktoré museli odstrániť a most sprejazdniť.

Situácia na Hornej Orave, kde cez víkend vyčíňali silné búrky, sa upokojila. V štyroch obciach Námestovského okresu – Breza, Rabčice, Rabča a Oravská Polhora – dnes odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako uviedol starosta Rabče Dušan Ratica, odstraňujú následky po záplavách a spisujú škody.

V obciach Tvrdošínskeho okresu Čimhovej, Vitanovej, Habovke, Hladovke a Suchej Hore je situácia po víkendových lejakoch síce už stabilizovaná, stav ohrozenia však ešte neodvolali. Podvečer začalo totiž podľa starostu Suchej Hory Jozefa Zurvalca opäť pršať.

Prívalový dážď zatopil pivnice v okresoch Senica a Skalica

Prívalové dažde si popoludní vyžiadali zásah hasičov aj v okresoch Senica a Skalica. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Ivan Peťko, v Senici dážď zatopil pivnice v Domove dôchodcov a suterén Stanice rýchlej lekárskej pomoci, nemuseli však nikoho evakuovať.

Zatopené sú aj pivnice štyroch rodinných domov na uliciach Rovenskej a Generála Svobodu v Senici a ďalších dvoch domov v Skalici a v obci Vrádište. Ako informoval Peťko, na výjazde je sedem hasičov, situáciu majú pod kontrolou. Vzniknuté škody sú podľa neho minimálne.

debata chyba