Za nepoužívanie slovenčiny na úradoch budú pokuty

Pokuty vo výške 100 až 5000 eur budú od septembra hroziť podnikateľom či úradom za prehrešky voči slovenčine. Rozhodol o tom dnes parlament, ktorý podporil zmeny v zákone o štátnom jazyku.

30.06.2009 12:21
Budova Národnej rady Slovenskej republiky Foto:
Poslanci rozhodli, že nepoužívanie slovenčiny sa bude trestať.
debata

Novela tiež zavedie povinnosť v slovenčine uvádzať všetky verejné oznamy a tabule. Proti jej prijatiu vystupovali hlavne poslanci opozičnej SMK, ktorá zastupuje záujmy zhruba polmiliónovej maďarskej menšiny.

Sankcie za porušovanie zákona o štátnom jazyku sa zrušili pred desiatimi rokmi. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) ich obnovenie obhajoval, pretože doposiaľ sa podľa neho zákon nedodržiaval hlavne na južnom Slovensku, kde žije početná maďarská menšina.

Sankcie od ministerstva kultúry budú hroziť úradom, ich zamestnancom, ľuďom i firmám, ale aj obciam, ktoré nemajú označenia ulíc v slovenčine či ju v obecnom rozhlase nepoužívajú. Pokutu by mohli dostať aj policajti, vojaci, hasiči, súdy, reklamné agentúry a médiá. Potrestaní môžu byť aj tí, ktorí oznamy pre verejnosť, napríklad v predajniach či reštauráciách nenapíšu v štátnom jazyku.

Čo hovoríte na nový jazykový zákon?

Nebude sa však trestať nesprávna gramatika či slangové vyjadrovanie v súkromí. Zákon naďalej umožní Čechom komunikovať so slovenskými úradmi vo svojom jazyku. Úrady budú musieť prijímať dokumenty vydané v Česku. Ministerstvo tak novelu pozmenilo na základe pripomienky aktivistov. Ďalšie ústupky urobilo počas schvaľovania zákona v parlamente. Napríklad pristúpilo na výnimku, aby pokuty nehrozili lekárom a pracovníkom zdravotníckych a sociálnych zariadení. V oblastiach, kde žijú menšiny, nebude platiť povinnosť vysielať programy v štátnom jazyku. Vo verejnoprávnej Slovenskej televízii tiež naďalej postačí, ak bude vysielanie pre menšiny so slovenskými titulkami.

Proti obnoveniu pokút sa vlani v hromadnej pripomienke postavilo asi 700 ľudí. Ministerstvo však argumentovalo, že sa mu viacerí Slováci sťažovali na upieranie základného práva na informácie. Tie podľa sťažovateľov v niektorých obciach úrady poskytujú len tým, ktorí ovládajú jazyk národnostnej menšiny.

Schvaľovanie noriem, ktoré sa dotýkajú postavenia národnostných menšín, dlhodobo vyvolávajú ohlasy najmä u politických predstaviteľov maďarskej národnosti. Neraz sa prenášajú aj do medzištátnych vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Tie sú dlhodobo napäté a vyhrotili sa po nástupe súčasnej vlády v roku 2006.

debata chyba