Jazykový zákon ohrozil stretnutie Fica s maďarským premiérom

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí skritizovalo nový zákon o štátnom jazyku, ktorý prijal slovenský parlament. Podľa stanoviska ministerstva Maďarsko rešpektuje suverénne právo akejkoľvek krajiny prijímať ľubovoľné zákony, ale vyjadruje "poľutovanie nad spôsobom, akým si slovenský parlament toto právo interpretuje".

30.06.2009 20:56
debata

Krok slovenského parlamentu je „znepokojujúci z hľadiska medzinárodného práva a predstavuje pochybný politický odkaz,“ cituje maďarská tlačová agentúra MTI hovorkyňu ministerstva zahraničia Zsuzsannu Mátraiovú. Ministerstvo upozorňuje na rozpory medzi zákonom a ustanoveniami maďarsko-slovenskej základnej zmluvy, ako aj medzinárodných konvencií.

Pokuty za nedodržiavanie zákona o štátnom jazyku, ktorý prijal slovenský parlament, môžu dosiahnuť až 5000 eur. Podľa zákona, ktorého navrhovateľom je ministerstvo kultúry, musia napríklad národnostné školy viesť všetky dokumentácie dvojjazyčne. Doteraz tak museli vypisovať len pedagogickú dokumentáciu. Pamätníky, pomníky a pamätné tabule, ktoré obsahujú text v cudzom jazyku, budú musieť mať aj slovenský ekvivalent. Cudzojazyčný text musí byť napísaný menším alebo rovnako veľkým písmom ako text v štátnom jazyku. Či text vyhovuje, musí dať stavebník posúdiť rezortu kultúry.

Slovenská strana sa vraj odklonila od dohodných zásad

Maďarsko už urobilo všetko, čo bolo v jeho silách, aby sa mohlo uskutočniť oficiálne stretnutie medzi slovenským premiérom Robertom Ficom a jeho maďarským náprotivkom Gordonom Bajnaiom. Či sa stretnutie uskutoční, je teraz na slovenskej strane, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Balázs. To, či sa Fico s Bajnaiom stretnú, závisí podľa neho aj od toho, aké by boli témy stretnutia. Maďarsko je otvorené akýmkoľvek témam, no v niektorých princípoch nepoľaví, povedal minister.

Podľa Balázsa sa slovenská strana „odklonila“ od niektorých zásad, na dodržiavaní ktorých sa dohodli ministri zahraničných vecí oboch krajín, napríklad že nikto nebude obviňovať druhú stranu z extrémizmu, alebo to, že problémové otázky sa nebudú pretriasať na verejnosti.

debata chyba