Povodne spôsobili na Slovensku milónové škody

Povodne na Slovensku spôsobili v uplynulých dňoch miliónové škody. Najväčšia poisťovňa v krajine, Allianz - Slovenská poisťovňa, zatiaľ eviduje škody za 1,3 milióna eur (39,16 milióna Sk). Dvojka na trhu Kooperativa ich ešte presne nevyčíslila, škody však odhadla na milión eur (vyše 30 miliónov Sk). Desiatky poistných udalostí zaznamenala aj Generali Slovensko. Informovali o tom poisťovne.

03.07.2009 14:00
záplavy, povodeň, Orava Foto: ,
Stromy, elektrické stĺpy a skaly plávali v inokedy nenápadnej riečke Bystrá v Rabči. Pri povodni ničila všetko, čo jej stálo v ceste.
debata

„Allianz – Slovenská poisťovňa prijala od pondelka 29. júna do piatka od svojich klientov viac ako 2500 hlásení škodových udalostí vzniknutých v súvislosti s povodňami,“ informovala Petra Greksová z tlačového oddelenia spoločnosti. Poisťovňa zatiaľ vybavila vyše 700 poistných udalostí s náhradou škody vo výške viac ako 180 000 eur (5,42 milióna Sk).

Poisťovňa Kooperativa zatiaľ presný sumár škôd nemá a predpokladá, že dosiahnu milión eur (približne 30,13 milióna Sk). Viac ako 70 poistných udalostí s odhadovaným poistným plnením vo výške 42.500 eur (1,28 milióna Sk) eviduje Generali Slovensko. Okrem zničeného majetku poisťovni najmä z východu Slovenska nahlásili škody v poľnohospodár­stve. Ten cez víkend zasiahla aj víchrica s krupobitím. Poisťovňa pritom predpokladá, že počet hlásení o vzniknutých škodách sa bude ďalej zvyšovať.

Záplavy, ktoré cez víkend spôsobili prudké dažde, postihli takmer celé Slovensko. Len na cestách I. a II. triedy v Prešovskom kraji škody odhadli na vyše 337 700 eur (10,17 milióna Sk). Okrem východných oblastí boli zaplavené tiež obce na Kysuciach a na Záhorí. Na rieke Dunajec sa v pondelok počas búrky rozlomila plť s turistami, jeden človek prišiel o život.
Výrazne väčšie škody ako na Slovensku spôsobili záplavy v Česku, kde poisťovne do 2. júla zaznamenali škody v prepočte za takmer 42,71 milióna eur (1,29 miliardy Sk). Vyžiadali si pritom život 13 ľudí.

debata chyba