Pre Yosariu Plaza ďalej platí Hlava XXII

Na mieste Obchodného domu Prior v Ružinove by už do roka malo vyrásť najväčšie nákupné centrum na Slovensku. To nie je realita, ale začiatok novinovej správy z októbra¤2005. Skelet starého Prioru však stojí dodnes a nový komplex Yosaria Plaza ostáva naďalej len na obrázkoch. Šéf investorskej spoločnosti Ivan Líška však aj po ďalšom nesplnenom termíne tvrdí, že obchodný dom na tomto mieste určite vyrastie.

09.07.2009 13:56
Yosaria Plaza Foto:
V bratislavskom Ružinove malo už pred dvomi rokmi vyrásť nákupné centrum Yosaria Plaza. Neskôr investor dostavbu presunul na leto 2009, výstavba komplexu však už dlhodobejšie nepokračuje.
debata

Zatiaľ posledný termín dostavby uplynul so začiatkom letných prázdnin. Starosta Ružinova po predchádzajúcich varovaniach pristúpil k činom. Nepredĺžil lehotu termínu na dostavbu Yosarie a investorovi navrhol pokutu vo výške 66-tisíc eur (takmer 2 milióny Sk). „Stavebné povolenie však stále trvá, je to de facto nezrušiteľný akt. Pokiaľ stavba neohrozuje život a majetok osôb, investor môže začať stavať kedykoľvek,“ vysvetľoval hovorca Ružinova Maroš Smolec.

Kedy sa začne stavať, nevie dnes ani úrad, ani investor. „Je však len otázka času, kedy sa skončí finančná kríza a banky sa začnú správať štandardne. My však naďalej trváme na tom, že Yosaria Plaza vznikne v tej podobe, ako sme ju pred časom predstavili verejnosti,“ hovoril Líška, ktorý dodal, že rokovania o úveroch v sume vyše dvoch miliárd korún sú veľmi dlhé aj v časoch bez svetovej krízy.

Hoci sa to pri prvom pohľade na stavenisko nezdá, investor už na mieste preinvestoval približne 220¤miliónov korún. Stavebné práce prerušil pred tromi rokmi pre kolaps banky v Rakúsku, cez ktorú mal byť projekt financovaný. „Momentálne stále rokujeme, takže rozhodnutie môže padnúť kedykoľvek,“ dodal Líška. Nátlak na investora chce vyvinúť aj Ružinov, podľa Smoleca stavebný úrad v týchto dňoch preveruje svoje možnosti.

Yosaria Plaza nie je zďaleka jediným veľkým stavebným projektom v Bratislave, ktorý mešká s dokončením. Odkladá sa aj Panorama City, Slovany či megakomplex Twin City. Yosaria Plaza je však viac na očiach vďaka obrovskému betónovému skeletu, ktorý na mieste od začiatku projektu stojí, ale aj preto, lebo nikdy nespustená výstavba ľuďom z okolia zobrala navštevovaný nákupný dom bez primeranej náhrady.

Yosaria Plaza však púta pozornosť ešte z jedného dôvodu. Od začiatku sa projekt odvoláva na svetoznámy román Josepha Hellera Hlava¤XXII. Hlavný hrdina knihy sa totiž volá podobne ako pripravované nákupné centrum – Yossarian. Jedna z vedľajších postáv je zase Milo Minderbinder. Týmto menom sa predstavoval pri začiatkoch projektu hovorca spoločnosti Yosaria Plaza.

„Meno centra som vybral na základe súťaže medzi ľuďmi z môjho tímu. Víťazný návrh získal prémiu 100-tisíc korún. Vyhral aj preto, lebo Hlava¤XXII je jedna z mojich obľúbených kníh,“ povedal Líška a zároveň priznal, že žiadny z jeho kolegov sa nevolá Milo Minderbinder. „Bola to len recesia. Snažíme sa nebrať príliš vážne. Vážne berieme len prácu,“ uzavrel.

debata chyba