Brusel: Blábolenie Fica o iredentizme je neslýchané. Do Európy nedozrel

Nový jazykový zákon, ktorý nedávno prijalo Slovensko, nezodpovedá európskym štandardom a vedie k diskriminácii jazykových menšín. Vo štvrtok v Bruseli na to poukázal podpredseda zahraničného výboru Európskeho parlamentu Michael Gahler. Týmto zákonom, ktorý prijal slovenský parlament, sa podľa neho používanie jazykov menšín v určitých oblastiach fakticky kriminalizuje. To je nielen úplne neprimerané, ale vedie to dokonca k absurdným situáciám: napríklad na kultúrnej akcii, na ktorej sa zúčastňujú len ľudia hovoriaci jazykom menšiny, musí byť najprv použitá slovenčina, uvádza Gaher.

09.07.2009 16:23
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

„Slovensko sa tak previňuje proti zaužívaným štandardom v rámci Európskej únie a porušuje príslušné odporúčania Európskej rady, ktoré stanovujú rozšírené používanie jazykov menšín,“ kritizoval Slovenskú republiku nemecký europoslanec za CDU. „Socialisticko-nacionalistická“ vláda v Bratislave tým podľa Gahlera opätovne dokázala, že sa o skutočné spolunažívanie medzi národnými skupinami v krajine nezaujíma a že sa európskymi hodnotami necíti byť viazaná.

„Blábolenie o iredentizme spoza druhej strany Dunaja, ktorým premiér Fico zdôvodňuje potrebu zákona, je neslýchané. Pán Fico a jeho koaliční partneri duchovne a politicky ešte do Európy nedozreli. Predchádzajúca vláda vedená kresťanskými demokratmi naopak dokázala, že uvoľnené vzťahy medzi národnými skupinami v krajine sú veľmi dobre možné.“

Je nespochybniteľné, že v EÚ musia byť jednotlivé jazyky krajín rešpektované. To platí rovnako vo všetkých štátoch dvadsaťsedmičky, v ktorých existujú regionálne jazyky alebo národnostné menšiny. Preto je absolútne neprijateľné, ak sa štát pokúša svojim občanom pod hrozbou trestu zakázať pri určitých príležitostiach používanie vlastného jazyka alebo nanútiť im používanie štátneho jazyka. Ako Gahler dodal, Slovensko je na najlepšej ceste zdiskreditovať sa a stať sa štátom kontrolujúcim svojich občanov tak ako v minulosti. Alternatívou by bolo moderné, svetu otvorené Slovensko, ktoré bez napätia spolupracuje a komunikuje, čo „sa však od súčasnej slovenskej vládnej koalície bohužiaľ len ťažko dá očakávať,“ zdôraznil podpredseda zahraničného výboru EP.

debata chyba