Obrana čušala aj pri biznise s autami

Slovenská armáda sa nerada chváli novým perím. Okrem diaľkovo ovládaných lietadiel si ministerstvo obrany potichu objednalo aj desať obrnených vozidiel Iveco za tri milióny eur.

12.07.2009 11:30
Iveco Foto:
Obrnené vozidlá Iveco dostane žilinský pluk.
debata

Úplne iný postup si pri míňaní štátnych peňazí zvolili český, ale aj rakúsky minister obrany. Obaja pri podpise zmluvy na tlačovej konferencii vysvetľovali daňovníkom, prečo je dôležité míňať ich peniaze takýmto spôsobom.

„Pre žilinský pluk kúpime desať kusov po 300-tisíc eur za vozidlo,“ potvrdil včera minister obrany Jaroslav Baška (Smer). Ako ďalej dodal, je to oveľa lepšia suma ako za predražené Aligátory z Trenčína. Tam bola cena základného modelu 22 miliónov korún, teda viac ako dvojnásobok. Prečo o obchode za tri milióny eur riadne neinformoval, neodpovedal.

Baška sa pritom mohol pochváliť lepšou cenou ako Česi. Kým Slovensko kúpi vozidlá po 300-tisíc, Česi pred pol rokom oznámili cenu 1,2 milióna eur za kus, teda štyrikrát vyššiu. Desať ľahkých obrnených vozidiel má prísť do konca roka. Budúci rok by sa tak žilinský pluk už mohol zúčastniť na zahraničnej misii s novou výzbrojou.

Slovenská armáda zvažuje nákup ďalších áut. Tie by mali definitívne nahradiť sto objednaných, ale nikdy nedodaných Aligátorov. Ich nákup totiž pre vysokú cenu zastavil ešte minister František Kašický (Smer) v lete 2007. „Ako ich náhradu máme vytypované dve vozidlá, ale nič nie je uzavreté. Podobných typov je na trhu veľmi veľa,“ dodal Baška.

Jedným z favoritov je pechotné vozidlo RG 32 od BAE Systems. Podobný typ už pre ozbrojené sily dodali, ale v malej sérii pre komunikačný systém MOKYS. Ten stavia práve BAE System.

debata chyba