Lekári dávajú ruky preč od kauzy Malinová

Tvrdenia šéfa expertného tímu Petra Labaša o nátlaku na lekárov ešte viac zamotali vyšetrovanie kauzy Hedviga Malinová. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka v stredu navyše potvrdil, že lekári, ktorí s Labašom spolupracovali na novom znaleckom posudku, ho teraz odmietajú podpísať.

16.07.2009 07:59
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová.
debata

Podľa Trnku sú na vine médiá. „Novinári vytvorili taký psychický nátlak na tých lekárov, že tí už majú aj dnes obavu niečo iné povedať a niečo iné podpísať,“ uviedol Trnka.

Labaš pre Pravdu naznačil, že lekári, ktorí pôvodne potvrdili Malinovej zranenia, konali pod tlakom bývalého riaditeľa nitrianskej nemocnice Viktora Žáka. Ten je už po smrti.

Podľa lekárskej správy z 25. augusta mala študentka okrem iného pomliaždeniny na bruchu a stehnách. Správu vypracoval chirurg nitrianskej nemocnice Peter Kotrus. Lekár vtedy predpokladal dobu práceneschopnosti 10 dní a uviedol, že ide o ľahký úraz. Znalec Šimon Kónya pacientku vyšetroval o niekoľko dní a skonštatoval, že zranenia nezistil.

Labaš, ktorý je dekanom Lekárskej fakulty UK v Bratislave, teraz pracuje na novom posudku na základe poverenia Generálnej prokuratúry. „Vtedajší riaditeľ nitrianskej nemocnice vyvíjal na ľudí neúmerný nátlak. Tí ľudia vypovedali teraz niečo celkom iné,“ uviedol. Labašov posudok zatiaľ nie je hotový. On sám pripustil, že ďalší odborníci, ktorí na prípade pracovali, sa nemusia s jeho závermi stotožniť.

Chirurg Peter Kotrus, ktorý napísal prvú správu o zraneniach Malinovej, včera možný nátlak zo strany vedenia nemocnice nekomentoval. „Pre mňa je to uzavretá vec,“ dodal Kotrus.

Malinovej advokát Roman Kvasnica odmieta Labašove slová o tom, že lekári teraz vypovedali v rozpore s tým, čo napísali v pôvodných správach. „Okrem toho je nekorektné, že spomína meno nebohého riaditeľa nemocnice, ktorý sa nemôže brániť,“ uviedol Kvasnica. Podľa neho Labaš postupoval v rozpore s Trestným poriadkom, ak je pravda, že vypočúval lekárov, na čo nemá právo.

Hedvigu Malinovú mali v auguste 2006 napadnúť v Nitre dvaja muži za to, že hovorila po maďarsky. Polícia neskôr jej verziu odmietla a obvinila ju z toho, že si útok vymyslela. Prípad polícia doteraz neuzavrela.

debata chyba