Horiace spomienky na festival osvetlili námestie

Desiatky sviečok rozžiarili v nedeľu večer bratislavské námestie. "Vyzerá to ako sviečková demonštrácia," dumali náhodní okoloidúci. Viac ako stovka prevažne mladých ľudí si pred Slovenské národné divadlo prišla uctiť pamiatku chlapca, ktorý v sobotu zahynul pod konštrukciou padajúceho stanu na festivale Pohoda. Rovnako prišli vyjadriť podporu jeho usporiadateľom a nádej, že napriek tragédii nebude trinásty ročník najväčšieho festivalu tým záverečným.

20.07.2009 11:24
Spomienka, sviečky Foto:
Spomienka na obeť tragédie na festivale Pohoda na bratislavskom námestí.
debata

Myšlienka uskutočniť zhromaždenia sa stala reálnou najmä vďaka sociálnej sieti Facebook. V priebehu pol dňa vyjadrilo svoju podporu v dvoch skupinách viac ako pätnásťtisíc fanúšikov. Niektorí zo zúčastnených však o zhromaždení, ktoré vzniklo spontánnou výzvou na internete, vôbec nevedeli. „Tu na námestí som len náhodou. Na Pohode som síce nebol, ale moji kamaráti áno. Našťastie neboli v tom stane a sú v poriadku,“ povedal Daniel Cigánek. Z druhej ruky sa o akcii dozvedel i Róbert Mihálik. „Teraz som počul na námestí, že sa o tom niekto rozprával. Som odrezaný od internetu, takže som o ničom nevedel. Bol som na Pohode osobne a videl som, ako padal ten stan. Keby som tam išiel o päť minút skôr, ako som aj pôvodne plánoval, tak som tam ja namiesto tých ľudí. Som tu aj preto, že moji priatelia sú teraz v nemocnici, pretože ich poranila padajúca konštrukcia zo stanu.“

Zapálením sviečky ľudia vyjadrovali i to, že stoja pri organizátorovi Pohody Michalovi Kaščákovi a jeho tíme, ktorých v internetových diskusiách niektorí z tragédie obviňujú. „Dnes som sem prišla vyjadriť sústrasť s tými, ktorým sa stalo to nešťastie. Na festival Pohoda chodím pracovne a pravidelne. Úplne stojím pri Michalovi Kaščákovi. Verím v prezumpciu neviny a som proti negatívnej mytizácii celej udalosti,“ vyjadrila svoju podporu Hana Fábry.

Skupinky postávajúce pred divadlom sa stále vracali v spomienkach na trenčianske letisko aj k nešťastnej sobote. „Boli sme na Pohode práve v tom stane, ktorý sa zrútil. Zrazu sme len uvideli dieru nad hlavami a hodili sme sa na zem. Niekto tam kričal na sanitku. Utekali sme odtiaľ čo najrýchlejšie. My s kamarátkou sme stáli vpredu, ale niektorí kamaráti boli aj vzadu, kde sa to stalo,“ spomínala Simona Pukanová, ktorá sa o zhromaždení dozvedela od kamarátky.

Hviezdoslavovo námestie sa tak na pár hodín stalo odkladiskom veselých i zarmútených obrázkov nedávno skončenej Pohody. Škoda, že rovnako ako okolie, nerozžiarili sviečky i zamyslené tváre zhromaždených.

Spomienka na námestí v Bratislave Foto: Katarína Acélová
Pohoda, Sviečky Spomienka na námestí v Bratislave
Záchranári mali plné ruky práce.
Festival Pohoda predčasne skončil.
+21Spadnutý stan zranil desiatky ľudí. Záchranári...
debata chyba