Najviac prihlášok poslali Slováci opäť na filozofické fakulty

Najvyšší počet prihlášok o štúdium pre nadchádzajúci akademický rok zaznamenali opäť filozofické fakulty vysokých škôl v Nitre a Bratislave. V prepočte na voľné miesta však bol tradične najväčší záujem o bratislavskú Akadémiu policajného zboru, nasledovala právnická fakulta v Banskej Bystrici a fakulta manažmentu v Prešove. Vyplýva to z údajov platných ku koncu mája, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva.

21.07.2009 17:36
debata

Prvenstvo v počte prijatých prihlášok si udržala Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, aj keď v porovnaní s vlaňajškom sa o ňu zaujímalo asi o 750 uchádzačov menej. Tento rok zaznamenala necelých 4200 prihlášok. Druhá najúspešnejšia bola Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, kam sa hlásilo 3913 ľudí a na Fakultu manažmentu Prešovskej univerzity smerovalo 3324 prihlášok.

Celkový počet prihlášok dnes ministerstvo neuviedlo. Vlani na vysoké školy smerovalo takmer 143.000 žiadostí o prijatie, pričom školy prijali viac než 60.000 záujemcov.

V prepočte na kapacitné možnosti prijatia sa aj v tomto roku najvyššiemu záujmu tešila policajná akadémia, kde prijmú približne každého sedemnásteho uchádzača. Na Právnickú fakultu Univerzity Mateja Bela sa dostane asi každý jedenásty a na prešovskú fakultu manažmentu približne každý siedmy záujemca.

Predstavitelia priemyselných odvetví v minulosti opakovane poukazovali na nízku obľúbenosť vysokoškolského štúdia zameraného na technické smery, hoci ich absolventi boli žiadaný napríklad v oblasti výroby automobilov. Podľa skorších vyjadrení odborníkov však zatiaľ nemali vážnejšie ťažkosti s hľadaním práce ani humanitne vzdelaní absolventi univerzít.

debata chyba